ŠTA SE DEŠAVA AKO PIJETE MNOGO KAFE? U prvih 10 minuta KOFEIN ulazi u TELO, a posle 6 SATI SPREMITE SE...
Kafa, Foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

pažnja

ŠTA SE DEŠAVA AKO PIJETE MNOGO KAFE? U prvih 10 minuta KOFEIN ulazi u TELO, a posle 6 SATI SPREMITE SE...

U prvih 10 minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i pumpa se kroz vaše telo, uzrokujući povećanje krvnog pritiska i pulsa.

Objavljeno:

Kofein, glavni stimulans koji se nalazi u kafi, deluje na hemijskom nivou kako bi vam dao energiju zamenjujući biohemijski adenozin, koji vas čini umornim. Postoje mnoge zdravstvene prednosti kofeina, kao što su ubrzavanje metabolizma i povećanje fizičkih performansi/snage mišića. Da biste postigli što pozitivnije efekte dnevnog unosa kofeina, pijte kafu između 10 i 12 sati ili između 14 i 17 sati. Prema podacima Međunarodne organizacije za kafu (ICO), u svetu se dnevno popije oko 1,4 milijarde šoljica kafe.

Kofein, glavni stimulans u kafi, deluje na hemijskom nivou da bi vam dao energiju. Međutim, kofein je strukturno sličan drugoj hemikaliji koja se prirodno proizvodi u telu, koja se zove adenozin, što vas čini umornim. Neke supstance oponašaju prirodne neurotransmitere i mogu da zauzmu svoje mesto u receptorima.

Kofein zamenjuje adenozin, koji gradi vaš adrenalin i uzrokuje da se dopamin duže zadržava.

Ovo zadržavanje dopamina je ono što često podstiče mozak da žudi za više kofeina. Na kraju krajeva, iako sam dopamin ne izaziva zavisnost, on igra veliku ulogu u mnogim zavisnostima.

Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da će vam možda trebati više kafe da biste bili budni sada nego kada ste počeli da pijete kafu kao mlada odrasla osoba. Prema istraživanjima, kofein ima "poluživot" od oko 6 sati.

Žena, Kafa, Doručak
foto: Chris Ryan / Hoxton / Profimedia

U prvih 10 minuta, kofein ulazi u vaš krvotok i pumpa se kroz vaše telo, uzrokujući povećanje krvnog pritiska i pulsa.

Do 20 minuta nakon ingestije, kofein se vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivo dopamina se povećava i održava, dajući osobi osećaj budnosti i fokusa.

U roku od 30 minuta, nadbubrežne žlezde se aktiviraju i počinju da proizvode više hormona. Tokom ovog vremena, vid može postati oštriji kako vam se zenice šire. U roku od 40 minuta, telo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkciju neurona unutar kičmene moždine – to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića, piše "Big think".

Posle 4 sata metabolizam se ubrzava, zbog čega brže trošite energiju. Telo počinje da razgrađuje uskladištene masti za to vreme.

U roku od 6 sati, tečna kafa je prošla kroz sistem i verovatno ćete osetiti potrebu za mokrenjem, a za to vreme je oko polovine kofeina koji ste popili eliminisano. Naravno, sa bilo čim što sadrži kofein, umerenost je ključna. Kada se konzumira u prevelikim količinama, kofein može izazvati anksioznost, lupanje srca i probleme sa spavanjem.

Prema Consumer Reports, do 400 mg kofeina dnevno (ekvivalent dve do četiri šoljice od 8 unci) može biti deo zdrave ishrane, ali sve preko 600 mg dnevno je previše.

01:09

Tiha kafa kod Džanga

(Espreso/republika/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.