NEUROHIRURG OTKRIO ŠTA JEDE ZA VEČERU KAKO BI SPREČIO DA GA NAPADNU BOLESTI: "Volim hranu koja sadrži..."
dr Džonatan Rasuli, Foto: Prinstcreen/Youtube/Northwell Health

PAŽNJA

NEUROHIRURG OTKRIO ŠTA JEDE ZA VEČERU KAKO BI SPREČIO DA GA NAPADNU BOLESTI: "Volim hranu koja sadrži..."

Doktor je podelio šta jede za večeru kako bi sprečio Alchajmerovu bolest ili barem smanjio rizik.

Objavljeno:

Dijeta je obično prvi savet kada je u pitanju smanjenje rizika od razvoja različitih stanja, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i dijabetes tipa 2. Međutim, kod Alchajmerove bolesti, veza između ishrane i rizika je manje poznata.

„Uzroci Alchajmerove bolesti su multifaktorski, složeni i tek treba da budu u potpunosti shvaćeni“, objašnjava za Parade neurohirurg dr Džonatan Rasuli.

Međutim, dr Rasuli kaže da neka istraživanja ukazuju na vezu između ishrane i prevencije demencije.

Losos
foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

„Dobra je ideja da razumemo kako hrana, ishrana i vežbanje mogu da igraju ulogu u našem riziku od bolesti poput Alchajmerove bolesti. Ako možemo potencijalno da smanjimo rizik od Alchajmerove bolesti jedenjem određene hrane, zašto ne“, tvrdi neurohirurg.

Tako je doktor podelio šta jede za večeru kako bi sprečio Alchajmerovu bolest ili barem smanjio rizik. Kada ste u nedoumici, dr Rasuli priprema losos na žaru sa začinima kurkume i brokolijem kuvanim na pari.

Iako je obrok zdrav, važno je paziti na unos ugljenih hidrata i soli.

„Iako ne postoji konačna veza između konzumiranja određene hrane i prevencije Alchajmerove bolesti, volim hranu koja sadrži zdrave omega masne kiseline i fitonutrijente, a ima malo ugljenih hidrata, prerađenih šećera i masti“, kaže dr Rasuli.

Velika meta-analiza studija iz 2023. godine koja je uključivala više od 103.000 učesnika otkrila je „umerene do visoke dokaze“ da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti mogućnost demencije svih uzroka i kognitivnog pada za oko 20 procenata. Pored toga, pregled studija na životinjama iz 2019. godine pokazao je da kurkumin može pomoći u ublažavanju ili preokretanju oštećenja pamćenja kod glodara.

Što se tiče brokolija, sve veći broj istraživanja je pokazao da je povrće poput brokolija odlično za mozak, uključujući meta-analizu iz 2017. i studiju odraslih u Japanu iz 2022. godine

„Obrok je sam po sebi prilično zdrav, ali generalno je dobra ideja da budete oprezni sa unosom ugljenih hidrata, šećera i soli jer oni mogu doprineti insulinskoj rezistenciji i negativno uticati na zdravlje“, zaključuje dr Rasuli.

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/danas online/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.