AKO VAS NAPADNE STRŠLJEN, NAPRAVITE OVAJ POKRET I ODBRANIĆETE SE OD NJIH: Odmah će se POVUĆI, zapamtite ga
Stršljen, Foto: Profimedia

obRATITE PAŽNJU

AKO VAS NAPADNE STRŠLJEN, NAPRAVITE OVAJ POKRET I ODBRANIĆETE SE OD NJIH: Odmah će se POVUĆI, zapamtite ga

Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i odmah će pobeći.

Objavljeno:

Pčelar Stefan Stevanović objašnjava da se dešava da neki roj stršljenova zaluta u naselja tražeći skrivena i suva mesta. "Najčešće su to drvene roletne, nadstrešnice, prazni tavani. Pčele su veći i vidljiviji problem od osa, a i brojnije su. Desi se da se u letu umore i da pronađu neko odmorište, gde se zadržavaju od dva sata do dva dana, ponekad i četiri. Ne treba brinuti, jer pčele znaju da su na tuđem terenu i neće nikoga ubosti, čak i ako se nalazite na metar od roja. Suština je da ih ne treba dirati, već pozvati stručno lice, najbolje pčelarsku organizaciju u vašem kraju ili gradu ili pčelara kojeg poznajete.

"Njima ne treba prilaziti ni na 10 metara!Ne treba mahati i praviti nagle pokrete i pokušavati ubiti stršljena, jer to je njemu znak da je napadnut i braniće se. Neće nikad prvi ubosti, samo treba mirno otići sa mesta gde se nalaze, a to su najčešće stari tavani, nadstrešnice, kao i mesta u blizini voćnjaka. Za uklanjanje stršljenova i njihovih gnezda treba pozvati službu za dezinsekciju i deratizaciju", navodi Stevanović, naglasivši:

"U slučaju napada spustiti lice ka zemlji, kao da im se klanjaš, i u niskom hodu se udaljiti. Nikako ne treba trčati i mahati rukama, a ne treba ni leći na pod. Specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić navodi za Kurir da je bol karakterističan za ubod ovih insekata i da ne može ostati neprimećen.

Bogomoljka, Stršljen, Tuča
foto: Printscreen/Youtube/Headass

"Mesto uboda zapravo određuje dalju kliničku sliku, ali i to da li je osoba sklona alergijskim reakcijama. Oni skloni alergijama imaju veće šanse da burnije reaguju na ubod, te uvek pri ruci treba da imaju antihistaminik. U najvećem broju slučajeva ubodi nisu smrtonosni. U slučaju da je mesto uboda usna, vrat, jezik, ždrelo, tu može nastati otok koji sprečava disanje, što se u medicini zove Kvinkeov edem, a to je po život opasno stanje", navodi dr Šehić.

Napominje da je u tom slučaju potrebna pomoć lekara: "Kvinkeov edem mora da se tretira ambulantno ili klinički. Najčešće se daju razblaženi adrenalin, kortikosteroidi, antihistaminici i infuzioni rastvori, i to svaka ambulanta mora imati.

02:37

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA! Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

(Espreso/MONDO/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.