ITALIJANSKA POPARA SA PARADAJZOM: Ovaj BOGOVSKI RECEPT prepisaće svaka PRAVA KUVARICA - sto puta bolji od našeg
Italijanska popara, Foto: Printscreen / Instagram / our_cookingjourney

VIDEO

ITALIJANSKA POPARA SA PARADAJZOM: Ovaj BOGOVSKI RECEPT prepisaće svaka PRAVA KUVARICA - sto puta bolji od našeg

Čorbasto okrepljujuće jelo iz srca Toskane voleće svi ukućani od sedam do 77

Objavljeno:

Pappa al pomodoro je izuzetno ukusno čorbasto jelo koje utelovljuje esenciju italijanske kuhinje, posebno toskanske regije a pravi se od osnovnih sastojaka kao što su stari hleb, paradajz, maslinovo ulje, beli luk i bosiljak. Iako je skromnog porekla, italijanska verzija popare postala je prava gastronomska poslastica, koja svojom bogatom teksturom i dubokim ukusima osvaja svakoga ko je proba.

Poreklo ovog jela je čvrsto vezano za toskanske seljake, koji su ga pripremali kao način da iskoriste stari, stvrdnuti hleb. U to vreme, ništa se nije bacalo, a kreativnost u kuhinji bila je ključna. Kombinovanjem paradajza, koji su u Italiju stigli iz Amerike u 16. veku, s ovim hlebom, stvoreno je jelo koje je brzo postalo simbol jednostavnosti i kulinarske mudrosti.

Zamišljeno je kao jelo koje se jede kašikom, guste konzistencije, gotovo kao kaša. Zahvaljujući maslinovom ulju, beli luk pruža osnovu za bogat ukus, dok bosiljak dodaje svežinu i aromu. Paradajz, bilo svež ili konzervisan, daje jelu svoju prepoznatljivu crvenu boju i sladak, kiselkast ton.

Uprkos svojoj jednostavnosti, pappa al pomodoro je jelo koje se često poslužuje i u modernim restoranima, gde ga šefovi kuhinja interpretiraju na različite načine, ali uvek sa poštovanjem prema tradicionalnom receptu. Često se služi toplo, ali je podjednako ukusno i kada se ohladi, što ga čini savršenim za sve sezone.

Glavni sastojak je stari hleb
Glavni sastojak je stari hlebfoto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

Kada posetite Toskanu, obavezno probajte pappa al pomodoro. Ono nije samo jelo, već iskustvo koje vas povezuje sa bogatom istorijom i kulturom ovog regiona. Njegov jednostavan, ali slojevit ukus priča priču o prošlim vremenima i ljudima koji su iz skromnih sastojaka stvarali remek-dela.

A ako ne planirate odlazak u Italiju, možete napraviti ovo jelo kod kuće - brzo i za male pare.

Vreme pripreme:

20 minuta

Sastojci:

  • 200 g starog hleba
  • 2 x 400 g konzerve paradajz-pelata (ili 800 ml gustog paradajz soka)
  • 1 crveni luk
  • 200 ml povrtnog bujona
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 20 g bosiljka
  • so, biber

Priprema:

1. Na zagrejanom ulju u tiganju propržite oljušten i iseckan crveni luk.

2. Dodajte sok od paradajza ili rukama usitnjen pelat iz konzerve.

3. Posolite, pobiberite i ulijte bujon. Dodajte svež bosiljak i dobro promešajte.

4. Odozgo poređajte stari hleb isečen na krike, poklopite i kuvajte 10 minuta na slaboj vatri da ne bi zagorelo.

5. Omekšali hleb utisnite viljuškom da se lepo pomeša s paradajzom kao što je prikazano u donjem videu.

6. Kad je skuvano dodajte maslinovo ulje i poslužite ukrašeno listićima svežeg bosiljka.

BONUS VIDEO:

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.