SVI JE ZNAMO KAO PESNIKINJU, ALI KAKVA JE BILA KAO UČITELJICA? Desanka MAKSIMOVIĆ je bila poznata po jednom...
Desanka Maksimović kao učiteljica, Foto: Printscreen/ Youtube/ Pobednik1985

VIDEO

SVI JE ZNAMO KAO PESNIKINJU, ALI KAKVA JE BILA KAO UČITELJICA? Desanka MAKSIMOVIĆ je bila poznata po jednom...

Desanka Maksimović je bila jedna od najpoznatijih srpskih pesnikinja, profesorka književnosti i članica Srpske akademije nauka i umetnosti

Objavljeno:

Pesme Desanke Maksimović su mladalačke i pune entuzijazma, a ona je bila plemenitog srca i sve je obasjavala svojom dobrotom i čistom dušom. Omiljena i među đacima kojima je predavala. Na mreži X kruži snimak koji najbolje pokazuje zašto je bila toliko voljena.

„Pa kako da kažem, ja sam verovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahteva da ono što zadam da se nauči, da se lepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala“, rekla je Desanka Maksimović i nastavila:

Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i posle tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtevam od deteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i posle pet dana, i mogla sam, volela sam i htela da sačekam dete nauči.

Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lepo govoriti… Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna“, objasnila je pesnikinja.

BONUS VIDEO:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.