STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO VAM NAGLO OPADA KOSA: Ovo su 2 razloga zbog kojih treba da se OBRATITE LEKARU
Opadanje kose, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO VAM NAGLO OPADA KOSA: Ovo su 2 razloga zbog kojih treba da se OBRATITE LEKARU

U slučajevima kada visoka temperatura ili bolest uzrokuje gubitak kose, problem se može rešiti čim se vaše telo izbori sa bolešću

Objavljeno:

Gubitak kose obično nije nešto o čemu treba da brinete, ali ako vam kosa opada u velikim količinama, lekari ističu da bi to mogao biti znak osnovnog zdravstvenog problema.

Svi ljudi svakodnevno gube kosu. Gubitak nekoliko pramenova tokom tuširanja ili češljanja kose obično nije razlog za zabrinutost, a normalno je da do 100 vlasi ispadne svakog dana.

Triholog Anabel Kingsli objasnila je da je kosa "neesencijalno tkivo", što znači da su njene potrebe u našim telima "poslednji prioritet". Dakle, ako nešto nije u redu negde drugde, vaše telo će učiniti sve što može da prvo reši taj problem, ostavljajući kosu bez hranljivih materija koje su joj potrebne.

Opadanje kose
foto: Profimedia

Nedostatak vitamina

Prekomerni gubitak kose poznat je kao telogen efluvium i može imati nekoliko različitih uzroka. Međutim, najčešće stanje je uzrokovano nekom vrstom nedostatka vitamina u telu.

„Najčešći uzroci telogenog efluvija su nedostatak gvožđa, vitamina B12 i vitamina D, poremećaji štitne žlezde uključujući hipotireozu i hipertireozu i brz gubitak težine“, rekla je Anabel Kingsli.

Međutim, mogu postojati i drugi razlozi, koji uključuju lošu ishranu vezanu za preskakanje obroka ili ograničavanje grupa hrane, stres, visoke temperature, operaciju pod opštom anestezijom, određene lekove, pa čak i početak ili prekid kontracepcijskih pilula.

U slučajevima kada visoka temperatura ili bolest uzrokuje gubitak kose, problem se može rešiti čim se vaše telo izbori sa bolešću i vratite se u uobičajeno zdravo stanje. Međutim, stalni zdravstveni faktori kao što su nedostaci vitamina ili neravnoteža štitne žlezde mogu značiti da će vaš gubitak kose trajati duže.

Opadanje kose
foto: Profimeda

Nizak nivo gvožđa

Lekar opšte prakse i nutricionista Sara Bruer objasnila je kako anemija može izazvati gubitak kose.

"Anemija bukvalno znači 'bez krvi' i odnosi se na nizak nivo hemoglobina što može značiti da ćelije folikula dlake ne dobijaju dovoljno kiseonika za svoje potrebe", rekla je ona.

Feritin je protein koji skladišti gvožđe i njegov nivo opada kada je nivo gvožđa nizak. Mesojedi manje su skloni anemiji zbog nedostatka gvožđa od onih koji ne jedu meso jer je meso bogato gvožđem. Gvožđe biljnog porekla nalazi se u pasulju, mahunarkama i sušenom voću i lakše se apsorbuje kada se konzumira sa izvorom vitamina C kao što je sok od sveže pomorandže.

Stres takođe može izazvati gubitak kose, jer hormoni stresa izazivaju sužavanje krvnih sudova, što smanjuje protok kiseonika i hranljivih materija do folikula dlake. Produženi periodi stresa mogu skratiti životni ciklus kose, što može značiti da gubite mnogo kose odjednom, uzrokujući brzo proređivanje.

Pronalaženje uzroka gubitka kose je ključno za pomoć u lečenju, a temeljno testiranje krvi je od suštinskog značaja za pronalaženje najboljih opcija lečenja i osnovnog stanja. Ako primetite gubitak kose duže od tri meseca, preporučuje se da se obratite lekaru.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.