AKO RADITE OVO DOK VOZITE AUTOMOBIL, VEROVATNO STE PSIHOPATA: Stručnjaci otkrili koja stvar ih OTKRIVA
Psihopata, Foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

PAŽNJA

AKO RADITE OVO DOK VOZITE AUTOMOBIL, VEROVATNO STE PSIHOPATA: Stručnjaci otkrili koja stvar ih OTKRIVA

Problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

Objavljeno:

U intervjuima sa skoro 1.000 nemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

„Problematično korišćenje pametnog telefona je odličan prediktor bez obzira na crte ličnosti ‘tamne trijade'“, napisali su autori studije, dodajući potencijalni recept za rešavanje problema.

„Budući da se ovaj faktor može lakše promeniti nego ličnost, problematično korišćenje telefona treba da bude usmereno na intervencije javne bezbednosti, obuku vozača i sudsko-psihološku procenu sposobnosti vozača“, dodaju oni.

Istraživački tim je takođe predložio druge načine za suzbijanje uobičajene upotrebe mobilnog telefona.

Volan, Vožnja, Automobil
foto: Profimedia

„To bi mogla biti dobra strategija da se pomogne ljudima da smanje upotrebu mobilnih uređaja u svakodnevnom životu, što bi indirektno trebalo da smanji šanse za korišćenje telefona na putu i ​​spreči nezgode“, kažu autori studije.

Takođe, osim što ugrožava bezbednost na putu, upotreba mobilnih telefona može dovesti do velike zavisnosti. Stalni protok poruka i informacija sa mobilnih telefona može preplaviti mozak i onemogućiti fokusiranje na bilo šta duže od nekoliko minuta, što može stvoriti dugoročne probleme sa fokusiranjem i održavanjem pažnje, posebno kod dece.

Slično tome, prekomerna upotreba mobilnih telefona, posebno pre spavanja i neposredno nakon buđenja, može poremetiti kvalitet sna, što ozbiljno utiče na celokupno psihofizičko stanje organizma. Ovo može pogoršati pamćenje i sposobnost donošenja racionalnih odluka i smanjiti efikasnost drugih kognitivnih funkcija.

07:01

MAJA MARIJANA ZAPRETILA PROGONITELJU U PROGRAMU UŽIVO! Otkrila ko joj je postavio uređaj za praćenje: Godinama me juri PSIHOPATA

(Espreso/city magazin/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.