ONKOLOZI OTKRILI KOJU HRANU TREBA JESTI PROTIV RAKA: Sve do jednog je PREPORUČUJU, ostale su ČISTO ZLO
Doktor, Foto: Youtube paulthomasmd - Dr. Paul Printscreen

PAŽNJA

ONKOLOZI OTKRILI KOJU HRANU TREBA JESTI PROTIV RAKA: Sve do jednog je PREPORUČUJU, ostale su ČISTO ZLO

Način ishrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema.

Objavljeno: 12:30h

Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša ishrana zapravo je investicija u vaše zdravlje.

Način ishrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i količina koju konzumirate, tvrde onkolozi.

Zdrava ishrana podrazumeva upotrebu pet osnovnih grupa prehrambenih proizvoda potrebnih našem telu. Kao što mnogi od nas znaju, to su mleko, meso-riba, povrće-voće, žitarice i masti. Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, probiotičke namirnice regulišu crevnu floru. U tu svrhu potrebno je svakoga dana konzumirati jednu čašu kefira i četiri kašike jogurta. Druga grupa namirnica koja štiti crevnu floru i pomaže rast korisnih bakterija zahvaljujući svom sadržaju vlakana su mahunarke. Konzumacija mahunarki 2 do 3 dana sedmično osigurava brojne važne prednosti koje, među ostalim, obuhvataju regulaciju glukoze u krvi i prevenciju raka rektuma.

Nemojte jesti salame, kobasice i pršutu

parizer, Salama
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Losos, skuša i srdele, namirnice su s najvećom količinom omega-3 masnih kiselina efikasnih u zaštiti ćelija očiju i mozga. S druge strane, treba pripaziti na crveno meso koje je bogato gvožđem, cinkom, magnezijumom, kalijumom i selenom. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od raka debelog creva za 18 posto. Opšte je poznata naučna činjenica da česta konzumacija prerađenog mesa, poput kobasica, salama i šunke, može uzrokovati rak.

Raznovrsna ishrana štiti od raka

Važnost povrća i voća u vašoj ishrani posebno je efikasna. Dnevno treba pojesti najmanje 3 do 5 porcija voća-povrća. Što više šarenog voća i povrća jedete, unosite više antioksidansa. Uvek birajte voće i povrće tamnije boje. Vodite računa o količinama tamnozelenog povrća, poput blitve, spanaća i kelja; tamnocrvena hrana, kao što su nar/šipak i borovnica; tamnožuto-narandžaste, kao što su kajsije, šargarepa i bundeva; ljubičasta hrana, kao što je zelen; i belo kao što su beli i crni luk.

Integralno pšenično brašno bolje je od belog brašna

Žitarice koje sadrže ugljene hidrate, proteine, vitamine B i E te minerale, poput magnezijuma, gvožđa i cinka, najvažniji su izvor energije za naše telo. Ipak, trebalo bi izbegavati jednostavne ugljene hidrate kao što su belo brašno, pririnač, šećer, med i džem. Ova hrana brzo podiže nivo glukoze u krvi i podstiče telo na lučenje insulina. Lučenjem insulina, višak šećera skladišti se u krvi u obliku masti. Nažalost, povećana količina masti u telu otvara put bolestima i raku. Stoga je ključno jesti hranu pripremljenu od neprerađenih žitarica poput celih zrna pšenice, raži, zobi i bulgura.

2 kašike ulja za obrok od 1 kg povrća

Biljna ulja štite od raka. S druge strane, nemojte koristiti više od dve kašike biljnog ulja dok kuvate količinu od jednog kilograma povrća, jer prekomerno unošenje ulja može uzrokovati stres i oslabiti imuni sistem. Ne smete dodavati ulje dok kuvate hranu sa životinjskom masnoćom, kao što su meso, piletina i riba. Dodajte ulje nakon što je jelo kuvano, a ne pre kuvanja što je više moguće. Da sprečite gubitak vitamina E, ulja se mogu izložiti svetlu i kiseoniku tokom skladištenja.

Sledeće namirnice uvek treba da imate u svojoj kuhinji

Ako želite da zaštitite svoje telo od raka, sledeće čudesne namirnice uvek treba da imate kod kuće.

Soja, sočivo

Nemasni sir, obrano mleko, jogurt

Beli pasulj, leblebija

Mahune, grašak

Voće (narandža, mandarina, kajsija, crni dud, trešnja, višnja, crna ribizla)

Orašasti plodovi, kao što su orasi, kikiriki i lešnici

Kupus, karfiol, spanać, blitva, listovi rotkvice i cvekle, repa, list gorušice.

Hljeb od cjelovitih žitarica i raži, bulgur, mljevena pšenica

Jaje

02:46

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

(Espreso/acibadem.rs/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.