AKO VIDITE ZMIJU U VAŠOJ BLIZINI, OVO NIPŠTO NE RADITE: Bolje i da je UBIJETE, nego to da napravite
Zmija, Foto: Prinstcreen/Youtube/ADJexotics

obratite pažnju

AKO VIDITE ZMIJU U VAŠOJ BLIZINI, OVO NIPŠTO NE RADITE: Bolje i da je UBIJETE, nego to da napravite

Ako sretnete zmiju, ne treba da radite ono što instinktvno odmah želite – da paničite, bežite, ili, još gore, da pokušate da uhvatite zmiju ili da je povredite.

Objavljeno: 07:51h

Zmije su korisne životinje i zaštićene su zakonom i kazne za ubijanje zmija su velike, a i da nisu, naša prva misao treba da bude bezbedno udaljavanje, a ne namera da naudimo životinji, navode iz Orke i nude uputstva kako da se ponašamo prilikom sustreta sa zmijom, piše N1.

Ako ste u šumi, na livadi ili na bilo kojem drugom mestu koje je stanište zmija, tada ste na njihovom terenu. Treba da vodite računa gde gazite, sedate i šta hvatate rukama.

Zmija
foto: Kurir/Z.G.

Ako sretnete zmiju, ne treba da radite ono što instinktvno odmah želite – da paničite, bežite, ili, još gore, da pokušate da uhvatite zmiju ili da je povredite. Najbolje je udaljiti se bez naglih pokreta, zaobići zmiju u širokom luku i pustiti je da ide svojim putem.

Kome da se obratimo radi bezbednog uklanjanja zmije iz dvorišta

Ako zmija uđe u vaše dvorište, opet, nemojte paničiti. Ne treba sami da rešavate problem jer postoje službe koje to mogu bezbedno da učine. Javite se za pomoć zoohigijenskoj službi u vašem mestu ili pozovite Zavod za zaštitu prirode koji vas može uputiti na najbližu službu koja je obučena za bezbedno hvatanje i uklanjanje zmija. Ako ste na teritoriji Beograda, može vam pomoći zoohigijenska služba Veterine Beograd.

01:59

Vladica Stanković hvata zmije

(Espreso/N1/Biznisinfo.ba/ Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.