PRIHRANA ZA BOLJI ROD PARADAJZA: Ako stavite ovo u zemlju, plod će biti KRUPNIJI I SOČNIJI - caka najboljih SELJAKA
Samo ovako će vam paradajz uspeti, Foto: RINA

AUUU

PRIHRANA ZA BOLJI ROD PARADAJZA: Ako stavite ovo u zemlju, plod će biti KRUPNIJI I SOČNIJI - caka najboljih SELJAKA

Svako povrće treba da se nađubri da bi dobro rađalo, pa tako i paradajz. Iskoristite ono što već imate u kući.

Objavljeno:

Paradajz je povrće koje se najčešće sadi u bašti, jer se leti skoro nijedan obrok ne može zamislite bez njega, kao priloga. Zato svi vole da plodovi budu krupni i sočni. Između ostalog, to zavisi i od prihrane.

Za đubrenje paradajza, možete da iskoristite nešto što već imate. Ukoliko ložite šporet na drva u letnjoj kuhinji, sigurno imate pepeo koji ostane posle njihovog sagorevanja. Pepeo nemojte da bacite, već ga iskoristite za đubrenje paradajza.

Nađubrite zemljište

Pepeo ima hranljive sastojke koje će paradajz upiti. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom koji održavaju paradajz zdravim, povećavaju prinos (neki kažu čak duplo), održavaju listove paradajza jakim i sposobnim da upijaju sunčevu svetlost.

Caka je u malim stvarima
Caka je u malim stvarimafoto: Profimedia

Povećajte kiselost

Paradajz voli blago kiselo zemljište, pH treba da bude malo ispod 7. Ako vaš paradajz ne uspeva dobro, nađubrite ga pepelom od sagorevanja drveta.

Protiv štetočina

Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina iz bašte. Ali ne i kada se pokvasi. Zato vodite računa da ga stavite posle zalivanja ili padanja kiše. Izbegavajte da pepeo pada na listove i stabljike paradajza kako ga ne bi oštetio.

Pravilna nega

Posle prvog branja, svakom struku paradajza stavite 3 kašičice amonijum-sulfata. Tako će se brže razvijati. Redovno zalivajte paradajz, i lomite bočne izdanke. To će pomoći da plod bude veći i da brže sazreva.

BONUS VIDEO:

02:25

OVE GODINE BEZ AJVARA

(Espreso / Naj žena / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.