EVO KAKAV JE ZAISTA BIO ZORAN RADMILOVIĆ VAN SCENE: Frapirao je postupcima - ONA je doživela NAJVEĆU BRUKU S NJIM
Zoran Radmilović, Foto: Prinstcreen / youtube

morate znati

EVO KAKAV JE ZAISTA BIO ZORAN RADMILOVIĆ VAN SCENE: Frapirao je postupcima - ONA je doživela NAJVEĆU BRUKU S NJIM

Glumac i čovek poput Zorana Radmilovića više se ne rađa - slažu se njegove kolege i prijatelji

Objavljeno:

Omiljeni jugoslovenski glumac, kraj komedije i improvizacije Zoran Radmilović ostavio je neizbrisiv i vrlo autentičan trag u svetu glume na našim prostorima. Njegova neukrotiva priroda nije dozvoljavala ljudima kada su sa njim da budu tužni, ali isto tako Zoranovi bliski prijatelji morali su da budu spremni i na njegove šale, a priliku za zafrkanciju nalacio je na svakom koraku.

Njegova karijera obuhvatala je različite žanrove i forme umetnosti, uključujući pozorište, film i televiziju. Radmilović je bio poznat po svom snažnom glumačkom izrazu, dubokoj emotivnosti i sposobnosti da utelovi širok spektar likova, od komičnih do tragičnih.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je uloga Švabe u filmu "Maratonci trče počasni krug" (1982), reditelja Slobodana Šijana, u kojoj je njegov izuzetan talenat za komediju došao do punog izražaja. Ova uloga postala je kultna, a Radmilović je dobio brojne pohvale za svoj nastup. Ali, Zoran u ulozi Radovana III do danas je ostao neprevaziđen!

Zoran Radmilović
foto: prentscreen/youtube/ZZ_ Müller

Radmilović je bio ne samo izuzetan glumac, već i čovek čvstog karaktera, poznat po svojoj skromnosti, dubokoj empatiji i posvećenosti umetnosti.

Velikan srpskog glumišta nije se mnogo razlikovao ni van scene, a "epizode" humora (i ponekog "crvenjenja") koje je priređivao svojim prijateljima i kolegama i danas se prepričavaju. Bio je jednako šeret u privatnom životu, oni koje su mu bili bliski i koje je najviše voleo – najviše su bili i na "udaru" Zoranovog neobuzdanog humora i dosetljivosti. Harizmatični Zoki, skoro nikada nije propuštao šlagvort za izvođenje neke životne humoristične epizode. Njemu za to nije bila potrebna scena ili kamera, već samo situacija...

To je slučj i sa njegovom koleginicom i najboljom prijateljicom – Mirom Banjac, kojoj je priredio, prema njenim rečima, jedan od najvećih blamova u njenom životu.

Naime, Atelje 212 gostovao je u Stokholmu i nakon odigrane predstave Zoran je Miru Banjac izveo u otmeni restoran na večeru. Kada su seli Mira je na stoju ugledala zanimljiv, neobičan i lep karafindl (set posuda za ulje i sirće), koji joj se jako dopao i shvatila je da mora da ga ima, pa je on ubrzo, kada niko nije gledao, završio u njenoj tašni. Zoran je samo posmatrao situaciju i nije reč progovorio.

Večera je protekla u lepoj atmosferi i kada je došlo vreme da se krene Zoran je od konobara zatražio račun. Konobar je prišao stolu i počeo naglas da sabira šta su gosti imali i kada je završio i sabrao račun, Zoran se oglasi, pokazujući rukom u pravcu Mirine tašne:

"I, molim vas, i ono što gospođ ima u tašni!"

'Maratonci trče počasni krug'
"Maratonci trče počasni krug"foto: prentscreen/youtube/Centar film

Mira je najpre pocrvenele, pa prebledela i na kraju otvorila tašnu i vratila karafindl na sto, gde je prethodno i stajao.

Zoran plati račun, konobar ode, vrati se sa kusurom, Zoran mu ostavi bakšiš i njih dvoje polako krenuše iz restorana.

Na izlasku ih na vratima sačeka šef sale pružajući Miri Banjac prelepo zapakovanu kutiju, sa rečima:"Ovo je za gospođu".

U kutiji je bio nov karafindl. Identičan onakvom kakav je Mira želela da "neprimetno prisvoji".

"Htela sam da umrem minimum nekoliko puta dok smo bili u restoranu, samo sam čekala momenat kada ćemo otići. A, kada smo izašli, ovaj moj nosonja se pravi lud, ćuti i kao gleda u daljinu, kao da se ništa nije dogodilo. A, brk mu se smeška...Čim smo prekoračili prag restorana, sve do hotela sam ha šutirala u du** ovim svojim nogicama", ispričala je slavna glumica samo jednu u nizu anegdota koje je doživela sa kolegom i dobrim prijateljem - legendom Zoranom Radmilovićem.

Svađa sa Šotrom

"Eto, prolete od tada četrdeset leta. A kao da je juče bilo. Od sve te bulumente u životu su još samo Aljoša Vučković, Tanja Bošković i Žarko Radić, a i Mira Banjac i ja se još u te računamo", rekao je reditelj Zdravko Šotra,o seriji "Priče iz majstorske radionice" čija je prva epizoda emitovana u januaru 1982.

A Zoran, u ulozi majstora Živote, osećao se kao riba u vodi. Pošto se nismo seljakali, radili smo brzo i u dobrom raspoloženju.

"Uđosmo u jesen. Zahladni i poče da promiče sneg. Zoranu je izgledalo da snimanja neće biti i odmah se smesti u prikolicu – bife. Ne volim da mi propadne dan snimanja, snimaćemo nešto u nekoj kući, malo dalje u ulici. Nađemo sobu u susedstvu i namestimo svetlo. Pošaljem asistenta da zove Zorana. Prolazi vreme, nema ni Zorana ni asistenta. Šaljem organizatora. Uzalud čekam i smrzavam se. Naljutim se i odem sam tamo. Vidim Zorana na prozoru prikolice sa čašom u ruci. On me spazi, izađe iz prikolice, pohita ka meni glumeći da me se silno prepao. Vidim da je dobro pijan. Ovako nešto se ni Zoranu, niti i jednom glumcu od imena nije dogodilo. Obuze me bes, počnem da vičem na njega:

Sram te bilo! Sram te bilo! Zar te nije sramota da se ekipa smrzava čekajući da se smiluješ i dođeš?! Zar te nije sramota od ovog sveta koji te gleda sa prozora…! Otkazujem današnje snimanje! Sram te bilo!

Odem i dogovaram se sa ekipom za sutra. Zoran se vratio u prikolicu i sa prozora poče da mi uzvraća: – Sram te bilo? Onda to ponavlja u mnogo načina: – Sram te bilo! Sram te bilo! More, sram da te bude…! Naravno da me je sva ljutnja odmah prošla, smejao sam se sa ostalima.

Sutra ujutru, Zoran dolazi na snimanje. Taj neponovljivi čovek i glumac, kad je trezan, to je povučena i tiha osoba. Setio se mog jučerašnjeg vikanja: Au! Što si gadan kad se naljutiš“, prepričavao je Šotra.

Solidarost prema poslastičarnicama

Solidarost prema poslastičarnicama
Solidarost prema poslastičarnicamafoto: Print Screen Youtube

Kada su 1981. razbijali albanske poslastičarnice Zoran Radmilović je svake noći išao od jedne do druge iz solidarnosti sa onima koji su bili mete. Onda bi došao u klub Ateljea 212 i tražio vode. "Najeo si se baklava, pa ožedneo?" "Jesam, majku vam nacionalističku!" odgovarao je.

Radovan III

Dramski pisac Dušan Kovačević napisao je „Radovana Trećeg“ kao završni rad na četvrtoj godini. Od početka mu je želja bila da naslovnu ulogu igra upravo Radmilović. Predstava je izvedena tačno 299 puta. Mesec i po pred smrt odigrao je poslednju predstavu.

Zoran Radmilović je junake iz „Otpisanih“ - Prleta, Tihog i Mrkija - zvao „tri praseta“. Na jednom izvođenju Dragan Nikolić je odlučio da dođe kao gost iznenađenja.

- Svi ostali glumci su znali da ću ja ući na scenu sem njega. U trenutku kad je on to rekao, ja pokucam na vrata. Uđem privatno obučen i kažem: „Druže Radovane, mene su poslali s televizije da se izvinim“. Radmilović je samo rekao: „Prle“ i pao u nesvest - ispričao je davne 1993. Dragan Nikolić, koji je odmah potom pobegao sa scene, u emisiji „Nivo 23“.

Replika za viski

Toma Kuruzović, inače veliki Zoranov prijatelj, jednom prilikom je otkrio kako je nastača čuvena scena u predstavi "Radovan III".

– Kad sam igrao “Petoricu pod barjakom” Zoran uvek dođe iza zavese stavi dupli vinjak pored sebe i gleda me. Gleda i pijucka. Posle predstave me odjednom upita šta sam sve to govorio jer je izmerio da sam 10 minuta produžio predstavu – dodaje on.

– Prošli put si pričao nešto o bibliotekama? – pita Zoran.

– Jeste.

Čuveni odlasci u kafane
Čuveni odlasci u kafanefoto: Print Screen Youtube/ Oktobar film

– E da se ti i ja sad nešto dogovorimo. Da ti meni prodaš to o bibliotekama, da to ja govorim – rekao mi je Radmilović.

I tako se on i ja dogovorimo da mu to “članstvo” prodam za turu vinjaka. Tako je nastala ona replika iz Radovana III o “članu biblioteke”.

Čuveni odlasci u kafane

Zoran je voleo da izađe i u nešto modernija mesta, pa je tako bio čest gost u diskoteci Duga, u kojoj su se pojavljivali i mnogi drugi glumci. Bio je dobar prijatelj sa čuvenim disk džokejom iz Duge, Čupkom, međutim, s obzirom da je živeo jako blizu ovog kultnog okupljališta mladih, često se dešavalo da se pojavi tamo obučen kao da je istog trenutka izašao iz kreveta.

"Zoran je stanovao blizu diskoteke i dešavalo se da dođe pred spavanje u pidžami i sa "papuče", kako je on voleo da kaže. Na ulazu bi mu rekli - "ne možete da uđete", na šta bi on odgovorio ono njegovo čuveno - "Ajde! Ti meni da kažeš da ja ne mogu da uđem. Vidiš kako sam obučen. Ovo je pidžama za izlazak, a papuče su iz Zaječara." A onda mu je izbacivač rekao, "ako je tako, onda izvolte". Još bi se i zezao kako ga čeka tamo jedna dama, a onda bi pokazao na Čupka, koji je imao dugačku kosu", otkrio je Aljoša Vučković.

Zanimljivu situaciju sa njim imao je i Žarko Laušević:

“Igrao sam Hasanaginicu, bio sam Hasanaga, i imao sam još jednu ulogu i moj prijatelj Ljubo Dapčević me je odveo u Dugu, to je bilo prestižno mesto i pošto je želeo da me gurne malo u taj svet, krene naglas – ‘dve glavne uloge’…” - govorio je Laušević, koji je u tom trenutku primetio čoveka u sakou i donjen delu pidžame - legendarnog Radmilovića-

“I dok moj prijatelj govori, on se okrene i kaže – ‘Sinoć si bio dobar, preksinoć si jeo go..a’. Zoran Radmilović”, priseća se Laušević.

“Taman da otvorim usta da progovorim, a on mi kaže: ‘Šta je, sad hoćeš da pričaš o tome? Neće moći ove noći”.

BONUS VIDEO:

05:21

GLUMAC DIREKTNO SA NOVOGODIŠNJE ŽURKE U NJUJORKU ZA KURIR: Na tajms skveru je nezaboravno, ali ne verujem da bih opet išao

(Espreso / Stil / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.