POSADITE ŽALFIJU NA TERASI ILI OKO PROZORA I UŽIVAJTE: Više nikad nećete imati problem sa OVIM ŠTETOČINAMA
Žalfija, Foto: Profimedia

sjajno

POSADITE ŽALFIJU NA TERASI ILI OKO PROZORA I UŽIVAJTE: Više nikad nećete imati problem sa OVIM ŠTETOČINAMA

Lepo miriše, a tera štetočine

Objavljeno:

Žalfija pripada porodici mente i deli botaničko poreklo s drugim biljkama poput origana, ruzmarina, bosiljka i timijana. Karakteriše je jaka aroma i zemljasti ukus, čineći je omiljenim dodatkom u kulinarskim kreacijama širom sveta.

Osim što se koristi kao začin i dodatak jelima, žalfija ima i ulogu prirodnog čistača i repelenta za insekte. Zato nije loše da je posadite u saksije na terasi, ili ispod prozora kuće kako biste imali prirodnog saveznika protiv dosadnih napadača.

Ova višenamenska biljka dostupna je u svežem, sušenom ili obliku ulja, nudeći raznolike zdravstvene koristi.

Žalfija
foto: Profimedia

Izuzetno je zdrava

Bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, E, kao i gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i bakar. Takođe sadrži antioksidanse poput kofeinske kiseline, hlorogenske kiseline i rozmarinske kiseline, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa u telu.

Žalfija obiluje polifenolima, sa više od 160 različitih polifenolnih jedinjenja, koji jačaju imuni sistem i štite organizam od slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da ovi polifenoli imaju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.

Osim toga, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju nivoa šećera u krvi. Uključivanje žalfije u ishranu može se postići na različite načine, od dodavanja u supe i variva do korišćenja u marinadi i sosu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.