SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: Ove tri navike u nezi kose čine više štete nego koristi
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Alex Gaboury

savet

SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: Ove tri navike u nezi kose čine više štete nego koristi

Jednostavno, toliko smo navikli na neke rutine u nezi kose da ne dovodimo ni u pitanje njihovu efikasnost, a upravo one mogu da joj najviše štete i onemoguće optimalan efekat kozmetičkih proizvoda.

Objavljeno:

Od toga da po svaku cenu izbegavamo sušenje i čak spavamo sa mokrom kosom, do obaveznog nanošenja maske posle regeneratora; postoje koraci u oblikovanju lepe i zdrave kose koji možda zvuče dobro, a u stvarnosti imaju suprotan efekat, piše tportal.hr.

Spavanje sa mokrom kosom

Istina je da je bolje sušiti kosu fenom nego pustiti da se osuši prirodnim putem. Kosa nabubri od vlage i postaje 17 puta osetljivija nego kada je suva, pa ako se trlja o odeću u šetnji ili o posteljinu tokom spavanja, lako se može oštetiti.

Umesto toga, osušite ga fenom pre izlaska ili odlaska u krevet, ali uverite se da uređaj za sušenje nije prevruć (ne više od 160 stepeni) i koristite sprej za zaštitu od toplote.

Previše visoke temperature pri sušenju bez adekvatne toplotne zaštite mogu dovesti do beživotne kose. Nakon blagog sušenja, nanesite ulje na krajeve i napravite labavu pletenicu, da se probudite sa lepim talasima.

Nanošenje maske nakon regeneratora

Maska za kosu ne bi trebalo da bude treći korak u rutini nege, već drugi jer se pravilno nanosi nakon šamponiranja i pre regeneratora.

Razlog za to je što maska ima formulaciju koja otvara kutikulu kose tako da hranljive materije mogu da prodru dublje u kosu. Ako se kutikula ponovo ne zatvori (za šta je zaslužan regenerator), kosa nakon upotrebe maske postaje osetljivija, može da se lomi, popuca i teže se oblikuje.

Četka, Ispravljanje, Kosa
foto: Profimedia / Robbi Akbari Kamaruddin / Alamy / Alamy /

Mešanje previše proizvoda za obnavljanje kose

Proizvodi za obnavljanje kose imaju za cilj da izgrade disulfidne veze u unutrašnjosti kose koja je postala lomljiva od farbanja ili preteranog stilizovanja, kako bi povratili snagu koja će je zaštititi od daljeg lomljenja.

Ako za obnavljanje vlasi kose koristite dodatne maske za kosu na bazi biljnih proteina ili keratina (ovi sastojci se nalaze u većini proizvoda za oštećenu kosu), dodatno ćete ojačati pramenove. Ali problem je u tome što kosa može postati previše tvrda, kruta i lomljiva. Čak i češljanje ili pletenje u ovom stanju može dovesti do lomljenja kose.

Ono što može dodatno da ošteti kosu jeste kombinovanje previše preparata koji zbog nekompatibilnosti sastojaka mogu više da naškode nego da koriste. Najefikasnije rešenje za ovaj problem je korišćenje linije proizvoda istog proizvođača.

Bonus video:

00:11

Novak izlazi iz Urgentnog centra

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.