OVAKO HOĆE DA VAM UZMU PARE: Ovo je 10 najčešćih prevara prilikom kupovine polovnog automobila
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

savet

OVAKO HOĆE DA VAM UZMU PARE: Ovo je 10 najčešćih prevara prilikom kupovine polovnog automobila

Kupovina polovnih automobila je često uzbudljiv proces, ali je važno biti oprezan jer prevaranti vrebaju i koriste različite tehnike da namame potencijalnu žrtvu.

Objavljeno:

Pošto su prevare uobičajene na tržištu polovnih automobila, stručnjaci iz kompanije carVertical, kompanije za obradu podataka o automobilima, podelili su savete o tome kako da uočite uobičajene prevare i kako da se zaštitite od gubitka novca.

Plaćanje unapred

Prevaranti reklamiraju automobile koji izgledaju kao jeftino. Zatim ubeđuje potencijalnog kupca da je auto na udaljenoj lokaciji i traže da mu se novac unapred prebaci. Često se pretvaraju da ima drugih zainteresovanih kupaca kako bi stvorili osećaj hitnosti. Nakon što se novac prebaci, oni ga povlače i brišu oglas i on potpuno nestaje, prenosi N1.

Veb lokacije dilera lažnih automobila

Prevaranti kreiraju lažne veb stranice dilera automobila na kojima prikazuju veoma atraktivne ponude. Često su ovi veb-sajtovi veoma slični poznatim lancima ili brendovima auto kuća i koriste skoro identične veze.

Kada kupci pronađu ove ponude i kontaktiraju navodnog prodavca, od njih se često traži da plate unapred i izgube novac. Kupci uvek treba da obrate veliku pažnju na bilo koju veb lokaciju na kojoj plaćaju novac, ali ako ponuda izgleda previše dobro da bi bila istinita, verovatno jeste.

Skrivanje činjenice da je auto iz uvoza

Ponekad prodavci izbegavaju da pominju istoriju automobila u stranim zemljama. Čak i ako je automobil uvezen pre pet ili osam godina, ovo je i dalje važan podatak koji može biti presudan u donošenju odluke.

Uvoz automobila je relativno lak i jeftin, zbog čega mnogi automobili kupljeni u jednoj zemlji završavaju u drugoj. Međutim, tokom prekograničnih transakcija, kilometraža se može manipulisati i neka šteta se može sakriti.

Oglas na Facebook Marketplace-u

Lažni oglasi za auto delove su veoma popularni na Facebook Marketplace-u i često uključuju reklamiranje kompleta točkova ili retke karoserije za popularni automobil kako bi se stvorila iluzija dobre cene. Tražiće od kupca da prenese novac, a zatim će nestati.

Nažalost, Facebook Marketplace ima veoma lošu kontrolu kvaliteta i nepostojeću korisničku podršku, tako da kupci treba da budu veoma oprezni i plaćaju tek nakon što lično pregledaju proizvod.

Prevare sa vraćanjem kilometraže

Vraćanje kilometraže praktikuju prevaranti koji žele veštački da povećaju vrednost automobila za prodaju. Na starijim automobilima kilometraža se može vratiti mehanički, dok se na novim vozilima to može uraditi pomoću dijagnostičkih uređaja.

Prevara sa brojačem kilometara čini da se čini da je automobil prešao manje milja nego što zapravo jeste, što dovodi vozača u opasnost da kupi automobil sa mehaničkim problemima koji vredi mnogo manje od cene koju su platili za njega.

Auto
foto: Printscreen/RTS

Skrivena šteta

Normalno je da vozila pretrpe neku vrstu oštećenja svakih nekoliko godina. Međutim, ponekad prodavci ne dele detalje o istoriji oštećenja automobila, a jedini način da saznate je da proverite istoriju automobila.

Kupovina polovnih automobila sa ozbiljnim oštećenjima iz prošlosti može na kraju da košta kupca mnogo novca zbog neophodnih popravki. Da ne pominjemo da vozilo može imati strukturna oštećenja koja narušavaju njegovu bezbednost.

Lažni izveštaj o istoriji vozila

Neki prodavci sa lošim namerama falsifikuju izveštaje i istoriju vozila kako bi dokazali kupcima da automobil koji prodaju nema nedostataka. Kada se izveštaji o istoriji štampaju, a ne generišu na licu mesta, neki ključni događaji mogu biti izbrisani. Zato klijenti treba da sami generišu izveštaj o istoriji kako bi izbegli prevaru.

Automobili koji su korišćeni za iznajmljivanje i kao taksi

Uopšteno govoreći, automobile koji su korišćeni za kratkoročno iznajmljivanje ili kao taksi treba izbegavati jer je veća verovatnoća da će se istrošiti i postati finansijska rupa bez dna. Međutim, prodavci ne kažu uvek kupcima da li su njihova vozila korišćena na ovaj način.

Polovna vozila za kratkoročni najam imaju mnogo više hladnog startovanja, što znači da se motor i neki drugi delovi mogu degradirati i postati manje pouzdani nego što bi trebalo da budu. S druge strane, taksiji često imaju veću kilometražu i mogu se prepoznati po pohabanoj unutrašnjosti, posebno na zadnjim sedištima. Pošto većina taksi vozila saobraća u gradovima, kupcima se savetuje da pregledaju takva vozila sa posebnom pažnjom na stanje kočionog sistema i delova vešanja.

Ukradeni automobili

Skoro sva ukradena vozila završe kao rezervni delovi na crnom tržištu, ali ponekad ovi automobili mogu završiti i na malim oglasima ili društvenim mrežama.

Kupovina ukradenog vozila završiće se pokušajima vraćanja utrošenog novca, koji mogu trajati nekoliko dana ili čak nedelja. Provera istorije će pokazati da li je prijavljeno da je automobil ukraden.

Sumnjive šeme plaćanja

Prodavci sa lošim namerama mogu tvrditi da ne prihvataju bankovne transfere, radije plaćajući preko usluga kao što je Western Union. Ovo je crvena zastava jer prevaranti mogu kreirati lažne lične karte i prikupiti novac, a da nikada ne pokažu pravi automobil.

Bonus video:

00:11

Novak izlazi iz Urgentnog centra

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.