recept
NAJBOLJA RIBLJA ČORBA NA CELOM SVETU: Krupni KOMADI ŠARANA su toliko sočni da ćete je stalno SPREMATI OVAKO
Proveren recept za najbolju riblju čorbu od šarana. Idealna je za uskršnji post, pikantna tek toliko da zagolica nepca!
Riblja čorba je neizostavan deo posne kuhinje, a posebno se priprema u vreme velikih pravoslavnih svetkovina kao što su krsne slave, Badnje veče, pa i uoči Uskrsa. Do proslave pravoslavnog Uskrsa ostalo je nešto više od nedelju dana, vredne domaćice skupljaju recepte i trikove za najbolje i najzanimljivije ofarbana jaja, ali ne zapostavljaju ni jela "na kašiku"; a među favoritima su riblje čorbe od pastrmke i drugih lako dostupnih riba. Ukoliko već niste, obavezno probajte i ovaj recept za posnu riblju čorbu od šarana.
Sastojci:
500 g šarana (očišćenog i isečenog na komade)
3-4 srednje velika paradajza (ili 400 ml pasiranog paradajza)
1 veća šargarepa
1 koren peršuna
1 veći krompir
1 crni luk
2 čena belog luka
1 list lovora
1 kašičica aleve paprike
1 veza peršunovog lišća
2-3 kašike ulja
so i biber po ukusu
1-2 kašičice ljute mlevene paprike (opciono za ljutinu)
voda ili povrtni bujon
Recept za posnu riblju čorbu od šarana
Priprema povrća
Očistite i sitno iseckajte luk, šargarepu, koren peršuna, i krompir. Beli luk takođe sitno iseckajte. U većem loncu, zagrejte ulje i dodajte seckani crni luk. Dinstajte dok ne postane staklast, zatim dodajte šargarepu, koren peršuna, i beli luk. Nastavite da dinstate sve zajedno par minuta.
Dodavanje začina
Dodajte iseckani paradajz (ili pasirani) u lonac. Ako koristite sveži paradajz, kuvajte dok se potpuno ne raskuva. U lonac u klome ćete pripremati posnu riblju čorbu od šarana dodajte list lovora, alevu papriku, ljutu papriku (ako koristite), so i biber. Dobro promešajte sve sastojke.
Kuvanje riblje čorbe
Sve navedene sastojke za riblju čorbu prelijte sa dovoljno vode ili povrtnog bujona, da ih prekrije. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, otprilike 20 minuta. Dodajte komade šarana u lonac. Kuvajte još 15-20 minuta, ili dok riba ne postane potpuno kuvana i mekana.
Služenje
Pre služenja, dodajte seckani peršunov list. Proverite i prilagodite začine po ukusu. Poslužite vrelu čorbu kao glavno jelo uz krišku limuna i svež hleb ili pogačice. Uživajte u ovoj toploj i pikantnoj ribljoj čorbi od šarana!
BONUS VIDEO:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!