STRUČNJAK OTKRIO ISTINU: Evo da li je AVOKADO zaista DOBAR ili je to samo još jedan TREND U ISHRANI
Avokado, Foto: AP

pažnja

STRUČNJAK OTKRIO ISTINU: Evo da li je AVOKADO zaista DOBAR ili je to samo još jedan TREND U ISHRANI

Stoga, koristite avokado kao sredstvo za zamenu nagrade

Objavljeno: 20:39h

Postoji puno razloga zbog kojih biste trebali da uvrstite avokado u svoj doručak ili u proteinski šejk. Pored toga što je ukusan, avokado je odličan energetski dodatak, dobar izvor masti, pomeže kod mršavljenja, poboljšava performance kod sportista, navodi Svetlana Čokorilo, nutricionosta-dijetetičar.

Avokado predstavlja zdrav izvor masti i esencijalnih hranljivih materija. Nekada su se izbegavale masti, i tada su se zdrave masti poput avokada, poistovećavale sa čipsom. Trendovi se polako menjaju, i zdrave masti dobijaju svoje zasluženo mesto u svakodnevnoj ishrani.

- Avokado je veoma zdrav za srce. Lako svarljiv i služi kao idealan izvor goriva usred treninga ili takmičenja kada je sportisti potrebna brza doza energije da održi snagu, izdržljivost i ukupne performanse, objasnila je Svetlana Čokorilo, autorka sajta Nutrimentor – Saveti i pomoć u poboljšanju kvaliteta vaše ishrane.

Avokado
foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Avokado stimuliše centar za zadovoljstvo u mozgu. Obezbeđuje zdravu dozu masti i aktivira „slane“ (poznate i kao umami) receptore, u našem mozgu povezane sa oslobađanjem dopamina: neurohemikalije zadovoljstva.

Na kraju krajeva, ishrana obogaćena avokadom je daleko zdravija od ishrane obogaćene nezdravim mastima i šećerima koji aktiviraju iste receptore zadovoljstva. Stoga, koristite avokado kao sredstvo za zamenu nagrade.

Evo nekoliko načina kako da uvrstite avokado u vaš jelovnik:

Dodajte nekoliko kriški avokada uz jutarnji doručak

Izgnječite zreli avokado i namažite na tostirani hleb

Dodajte nekoliko kriški avokada u smuti ili proteinski šejk

Naprvite paštetu od kuvanih jaja, avokada i leblebije

Avokado nije samo trend, već odličan izvor goriva za celokupnu fiziološku funkciju tokom dana. Štiti od znakova starenja i uticaja UV zraka. Sadrži glutation, antioksidans koji služi kao zaštita ćelija od degenerativnih promena i opasnih efekata slobodnih radikala.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.