PROFESOR REKAO DA LI SMEJU DA SE JEDU JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK: U jednoj situaciji ćete SIGURNO dobiti SALMONELU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tik-Tok

savet

PROFESOR REKAO DA LI SMEJU DA SE JEDU JAJA KOJIMA JE PROŠAO ROK: U jednoj situaciji ćete SIGURNO dobiti SALMONELU

Sigurno uvek imate kaka u frižideru, pa se dešava da prođe datum koji piše na kutiji.

Objavljeno:

Rok trajanja se odnosi na razdoblje tokom kojeg se jaja mogu bezbedno jesti. Nakon što istekne rok trajanja, jaja će izgubiti vrhunski kvalitet koji se zasniva na studijama o roku trajanja i testovima potrošača, kaže Bendžamin Čepmen, profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Odseku za poljoprivredu i humanističke nauke Državnog fakulteta Severne Karoline, a prenosi „Yahoo“.

Dodaje da je to rok trajanja do kojeg jaja mogu da stoje na polici prodavnice pre nego što počne da im opada kvalitet. Ali nema čarobnog vremenskog okvira za rok trajanja koji govori o sigurnosti konzumacije proizvoda, kaže Bendžamin i napominje da proizvođači obično kažu da će jaja izdržati 4-5 nedelja ako se drže u frižideru na temperaturi nižoj od 5°C.

Jaja
foto: Printscreen/Tik-Tok

Iako možete da jedete​ jaja i nakon datuma navedenog na kutiji, ne možete znati jesu li bezbedna iako ih držite u frižideru, jer postoji mogućnost da se razvila salmonela, a ta se kontaminacija događa u jajima, napominje stručnjak. Ne možete učiniti ništa da to sprečite što ima veze sa skladištenjem. Srećom, to nije uobičajena pojava. Salmonela se javlja u odnosu 1:10.000 ili 1:20.000 jaja, kaže profesor.

Bonus video:

00:10

Siniša Mali na Kurir televizija

(Espreso/NajŽena/Vesna Vukadinović/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.