OVA BOLEST JE ODUZELA ŽIVOT JAGOŠU MARKOVIĆU: Nemilosrdna pošast ga POGODILA U SNU, ovo je PRVI SIMPTOM
Jagoš Marković, Foto: prentscreen/youtube/ RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

pažnja

OVA BOLEST JE ODUZELA ŽIVOT JAGOŠU MARKOVIĆU: Nemilosrdna pošast ga POGODILA U SNU, ovo je PRVI SIMPTOM

Kako mediji pišu od izvora bliskog reditelju i njegovoj porodici, on je preminuo u snu

Objavljeno:

Reditelj Jagoš Marković preminuo je 22. septembra 2023. u 58. godini života.

Kako mediji pišu od izvora bliskog reditelju i njegovoj porodici, on je preminuo u snu.

- Jagoš je preminuo u snu. Noćas je zaspao i nije se probudio. Najverovatnije mu je srce stalo - rekao je tada izvor za Informer.

Srčani zastoj je posledica poremećaja električnog sistema srca usled kojeg dolazi do prestanka rada srca. U ovim uslovima srce ne može da snabdeva krvlju i hranjivim materijama telo, mozak i drugi vitalni organi u ovim uslovima ne dobijaju dovoljne količine kiseonika, bez kojeg nema života. Zastoj srca nije infarkt, kada do naglog prekida dotoka krvi u srce dolazi zbog zapušenosti krvnih sudova masnim naslagama, trombom, piše Eklinika.

Brzo prepoznavanje srčanog zastoja i kardiopulmonalna reanimacija ključni su za preživljavanje pacijenta. Ukoliko mozak nema tokom pet minuta dovoljne količine kiseonika, dolazi do trajnog oštećenja mozga. Brza kardiopulmonalna reanimacija, van bolničkog okruženja, udvostručava šanse za preživljavanje srčanog zastoja, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Šta uzrokuje srčani zastoj?

Cirkulacija, Bio Teo, Srce
foto: Profimedia

Starost pacijenta može igrati veliku ulogu u uzroku iznenadnog srčanog zastoja, kaže dr Eugene Chung, sportski kardiolog sa University of Michigan.

Kod sportista starijih od 35 godina, iznenadni srčani zastoj često se tumači kao posledica koronarne bolesti, dok kod osoba mlađih od 35 godina uzroci iznenadnog zastoja srca nisu dovoljno jasni. Pretpostavlja se da može biti uzrokovan genetskim defektom.

– Teško je zamisliti razlog zbog kojeg mlad i naizgled zdrav sportista kolabira. Postoji, ipak, mnogo faktora koji su vam kontrole, a mogu dovesti do iznenadnog srčanog zastoja kod mladih ljudi – smatra dr Nahush Mokadam kardiolog sa Ohio State University Wexner Medical Center.

Palpitacije i vrtoglavica kao simptomi

Starije osobe i muškarci su u najvećem riziku od naglog zastoja srca, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kod skoro 50 odsto pacijenata zastoj srca nije praćen simptomima. Pojedini pacijenti mogu osetiti palpitacije ili vrtoglavicu. Jedna od teškoća je činjenica da nagli zastoj u radu srca može biti prvi simptom. Osobe koje imaju neko propratno stanje nekada osećaju simptome kao što su ubrzan rad srca i nedostatak daha.

Kada dođe do iznenadnog srčanog zastoja pacijent obično izgubi svest, otežano diše. U ovim momentima najbolje je što pre da pozovemo službu hitne pomoći i započnemo reanimaciju.

05:42

BIKOVIĆ JE IZBAČEN IZ SERIJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Glumac iz Njujorka: Čudi me da je uopšte i dobio ulogu u takvom projektu!

(Espreso/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.