OVI MIRISI TERAJU MAČKE SA VAŠEG KUĆNOG PRAGA: Ne mogu da ih SMISLE, zbrišu čim ih osete
Mačka, Foto: Printscreen Instagram/britninishiyamaap

PAŽNJA

OVI MIRISI TERAJU MAČKE SA VAŠEG KUĆNOG PRAGA: Ne mogu da ih SMISLE, zbrišu čim ih osete

Ovi mirisi mogu imati odbojni efekat na mačke, dok drugi mogu biti štetni za vašu mačku da ih udiše

Objavljeno:

Možete koristiti određene mirise ako želite da oterate mačke sa određenih područja, ili možete izbeći korišćenje tih mirisa u svom domu znajući da ih vaša mačka ne voli. U nekim slučajevima, miris može biti loš za vašu mačku, što važi za razna eterična ulja koja obično koristite u kući.

Mačke mogu razlikovati mirise mnogo tačnije od pasa i ljudi, sa oko 200 do 300 miliona receptora mirisa koji se nalaze u njihovim nosnim prolazima. Ovo je isto kao kod nekih rasa pasa i mnogo više od ljudi koji imaju u proseku 5 do 6 miliona receptora za miris.

Postoji nekoliko mirisa koje mačke mrze. Ovi mirisi mogu imati odbojni efekat na mačke, dok drugi mogu biti štetni za vašu mačku da ih udiše.

Mačka
foto: @through.the.lleaves / Instagram

1. Citrus

Miris limuna, limete i pomorandže često se povezuje sa svežinom i budnošću. Međutim, za mačku je to prilično neprijatno. Većinu mačaka odvraćaju jaki citrusni mirisi, posebno kore voća i mirisi. Mačke ne vole da miriše ne samo pravo voće, već i veštački miris sintetičkih citrusnih nota.

To može biti od vašeg praška za pranje veša, sveće, spreja za osvežavanje vazduha ili čak vaših losiona. Miris citrusa može biti prilično intenzivan za nos vaše mačke; stoga, izgleda da im se to ne sviđa.

2. Lavanda

Smirujući miris lavande čini ga popularnim mirisom za mnoge stvari, uključujući i neke svakodnevne stvari koje možete koristiti u kući. Iako bi miris lavande mogao biti opuštajući i prijatan za vas, verovatno ne izaziva isti osećaj kod vaše mačke.

Čini se da mačke mrze miris lavande jer im jak miris može biti previše. Biljke lavande se takođe mogu koristiti kao prirodni repelent u vašoj bašti za mačke. Većina mačaka neće želeti da provede previše vremena u oblasti gde je miris lavande intenzivan.

3. Eukaliptus

Eukaliptus se obično koristi za aromaterapiju kao eterično ulje. Sama biljka se obično koristi kao kućni lek za prehladu i grip. Nažalost, mirisi koje mačke mrze uključuju eukaliptus. Koncentrovani miris esencijalnih ulja eukaliptusa dovoljno je jak da izazove iritaciju nosnih prolaza vaše mačke, pa čak i učini da se oči osećaju kao da gore.

Takođe nikada ne bi trebalo da koristite ulje eukaliptusa da ublažite respiratornu infekciju koju vaša mačka može imati ili da pokušate da otvorite njene disajne puteve. U stvari, to može imati suprotan efekat i učiniti da se vaša mačka oseća gore i pod stresom, prenosi AZ Animals.

02:40

AKO PAS MRDA REPIĆEM, NOŽEM BI MU IZVADILI SRCE I PILI KRV! Stručnjak progovorio o RITUALU JEZIVE SEKTE koja se nalazi u Srbiji

(Espreso/24sedam/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.