![NAJLEPŠI TURSKI KOLAČ SA GRIZOM I LIMUNOM: "Kemal paša" - poslastica kakva samo može da se poželi na tacni](/data/images/2024/04/19/12/1500554_kemal-pasa-na-tanjiru_ls.jpg)
sočno i preukusno
NAJLEPŠI TURSKI KOLAČ SA GRIZOM I LIMUNOM: "Kemal paša" - poslastica kakva samo može da se poželi na tacni
"Kemal paša" je najlepši turski kolač sa grizom i limunom, a takva poslastica može samo da se poželi
Vikend je pred nama, a osim što se svi nadamo da neće padati kiša, isto tako smo sigurni da domaćice smišljaju šta da naprave svojim ukućanima od specijaliteta.
Ako postite tu su za vas hilandarske pljeskavice od samo tri sastojka, a ukus je bolji nego one sa mesom. U to ćete se uveriti i sami.
Turkinje su izvrsne domaćice i to se i te kako zna. Prave razne slane specijalitete, kao i poslastice koje vas mame da ih jedete bez prestanka.
Zato je pred vama danas jedan njihov kolač "Kemal paša" - sočan desert koji niko neće moći da odbije.
Kombinacija limuna i griza je za čistu desetku.
![Pravljenje turskog kolača 'Kemal paše'](/data/images/2024/04/19/12/1500557_pravljenje-turskog-kolaca-kemal-pasa_ff.jpg?ver=1713522923)
Svi sastojci sa receptom:
prašak za pecivo - 1 kesica
svež neslan kravlji maslac - 1 čaša
brašno - 1 čaša
jaja - 2
![Testo za turski kolač 'Kemal paša'](/data/images/2024/04/19/12/1500559_testo-za-turski-kolac-kemal-pasa_ff.jpg?ver=1713522942)
griz - 150 grama
Za sirup treba:
sok od pola limuna
šećer - 3 čaše
voda - 3 čaše
Za muhalebiju treba:
vanilin šećer - 1 kesica
mleko - 1 litar
brašno - 3 kašike
![Loptice za turski kolač 'Kemal paša'](/data/images/2024/04/19/12/1500555_kemal-pasa-u-rerni_ff.jpg?ver=1713522958)
šećer - 1 čaša
skrob - 2 pune kašike
Priprema:
Jaja pomešajte sa kravljim sirom, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i griz.
Umesite testo koje treba da bude mekano.
Komadiće testa odvajajte, ali tako da budu malo veće od veličine jajeta.
Rukama ih oblikujte i ređajte u podmazanu tepsiju.
![Kuvanje turskog kolača 'Kemal paša'](/data/images/2024/04/19/12/1500556_kuvanje-kuglica-od-testa_ff.jpg?ver=1713522971)
Pecite ih 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Vodu sa šećerom i pola limuna stavite da prokuvaju, pa ubacite pečene loptice od testa i kuvajte nekih 15 minuta.
Šećer, mleko, skrob i brašno pomešajte u dubljoj posudi kao za puding.
Kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje.
![Puding preko turskog kolača 'Kemal paša'](/data/images/2024/04/19/12/1500558_preliv-za-turski-kolac-kemal-pasa_ff.jpg?ver=1713522985)
Čim se smesa zgusne, dodajte vanilin šećer i posle toga kuvajte još dva minuta.
Rešetkastom kašikom vadite loptice od testa "Kemal paše" i ređajte u tepsiju.
Prelijte ih sa pudingom koji ste prethodno napravili. Ostavite u frižider da se ohladi.
Gotov kolač pospite pistaćima, orasima, kokosom...
![Parče turskog kolača 'Kemal paša'](/data/images/2024/04/19/12/1500554_kemal-pasa-na-tanjiru_ff.jpg?ver=1713523004)
Prijatno i uživajte u desertu Turkinja koji će svi poželeti da naprave.
Bonus video:
(Espreso/Direktno.rs/Stvar ukusa/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!