STRUČNJAK OTKRIO 5 ZNAKOVA DA VAM VEŠ MAŠINA UNIŠTAVA ODEĆU: Buđ i prljavština IZVIRU iz nje, ovo niko ne primeti
Veš mašina, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJAK OTKRIO 5 ZNAKOVA DA VAM VEŠ MAŠINA UNIŠTAVA ODEĆU: Buđ i prljavština IZVIRU iz nje, ovo niko ne primeti

Jak miris nalik na pokvareno jaje pokazatelj je da su se unutar mašine nakupile bakterije koje mogu dovesti do pojave buđi

Objavljeno:

"Veš mašina bi trebalo da se očisti najmanje jednom mesečno kako bi ostala u najboljem mogućem stanju i kako biste osigurali da vaša odeća iz nje izađe u najboljem izdanju", savetuje Majkl.

On je podelio i pet znakova na koje treba obratiti pažnju, a koji pokazuju da morate pod hitno da očistite veš mašinu. Srećom to nije skupo ni komplikovano i rešenje je vrlo jednostavno.

Svi navedeni slučajevi ukazuju na to da mašinu treba što pre očistiti kako biste uklonili ostatke i naslage deterdženta za pranje veša i preventivno uticali na razvoj buđi.

Neprijatan miris

Jak miris nalik na pokvareno jaje pokazatelj je da su se unutar mašine nakupile bakterije koje mogu dovesti do pojave buđi. Takođe, ako veš nakon pranja ima miris buđi ili vlage, to je pokazatelj da filter mašine treba da se očisti.

Rešenje: Uključite praznu mašinu na program od 60 ili 90 stepeni, a u bubanj ubacite specijalizovani prašak za čišćenje mašine koji može da se kupi u skoro svakoj drogeriji. Umesto kupovnog sredstva možete koristiti i šolju sode bikarbone pomešane sa pola šolje belog sirćeta.

Preventiva: Obavezno ostavljajte vrata mašine i fioku za prašak otvorene nakon svakog pranja kako biste omogućili dotok vazduha. Redovno brisanje gume bubnja nakon svakih nekoliko pranja takođe će pomoći.

Crne fleke na gumi oko bubnja

Veš mašina
foto: Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

Crne fleke i "ljigavi" talog na gumi ukazuju na prisustvo crne buđi koja može da se nakupi i prenese čak i na veš! Guma je posebno sklona ovoj pojavi jer ostaci vode i sapuna na njoj doprinose razvoju bakterija.

Rešenje: Belo sirće je najbolje rešenje jer može bolje da prodre u gumu, ubijajući spore plesni iz korena. Jednostavno ulijte malo belog sirćeta u bocu sa raspršivačem i poprskajte ga po zahvaćenom području. Ostavite da deluje oko sat vremena, a nakon toga obrišite vlažnom, čistom krpom.

Preventiva: Dobro rešenje je da gumu oko bubnja prebrišete čistom krpom nakon svakog ciklusa pranja. Ovo će ukloniti ostatke vode i deterdženta. Takođe, najbolje je ostavljati vrata mašine otvorena kako bi vlažan vazduh izašao iz iste.

Ostaci praška za veš

Normalno je da u pregradi za prašak ostane malo sredstva, bez obzira da li koristite deterdžent za veš u prahu ili u tečnom stanju. Ipak, vremenom ovi ostaci mogu da se nakupe i uzrokuju pojavu i porast buđi.

Rešenje: Dodajte šolju belog sirćeta u bubanj mašine i pokrenite ciklus pranja na visokoj temperaturi jer će to pomoći da se razbiju svi preostali ostaci i uklone sa bubnja. Takođe, važno je da redovno čistite pregradu za prašak - jednostavno je izvadite iz mašine i operite je toplom vodom sa sapunom. Ne zaboravite da obrišete deo u kome pregrada stoji, kako biste bili sigurni da ste uklonili svaki trag buđi.

Preventiva: Pokušajte da smanjite količinu praška koji koristite prilikom svakog pranja, vrlo verovatno preterujete u količini.

Bele, praškaste naslege na bubnju

Praškaste, bele naslage u bubnju mašine ukazuju na nakupljanje kamenca, a ovo može da ošteti ne samo samu mašinu, već i odeću.

Rešenje: Dodajte pola šolje sode bikarbone u bubanj, pa potom uključite praznu mašinu na program sa najvišom temperaturom. Ovo će pomoći da se razbije kamenac u mašini.

Preventiva: Možete dodati šaku kalcinisane sode prilikom svakog pranja veša. Kalcinisana soda pomaže da se omekša voda u mašini, a ujedno se bori protiv bakterija.

Prljava odeća

Najočigledniji pokazatelj da je vašoj mašini neophodno čišćenje jeste onaj kada veš iz nje vadite još uvek prljav, iako je ciklus pranja završen. To mogu da budu crne tačke na opranom vešu ili siva fleka koja izgleda kao da je masna.

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

(Espreso/Blic žena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.