PČELAR OTKRIO KAKO DA VAM MED VEČNO TRAJE: Ako to uradite uvek će biti kao da ste TEK OTVORILI TEGLU
Ilustracija, Foto: RINA

savet

PČELAR OTKRIO KAKO DA VAM MED VEČNO TRAJE: Ako to uradite uvek će biti kao da ste TEK OTVORILI TEGLU

Med je veoma zdrava i mnogima omiljena namirnica.

Objavljeno:

Ali teško ga je održati svilenkasto glatkim bez odgovarajućeg načina čuvanja. Pčelarka Don Kombs otkrila je za Express kako sprečiti da se kristalizuje i gde ga je najbolje čuvati.

Don je rekla da ključ za produženje roka trajanja meda leži u razumevanju vrste meda koju imate, jer različite sorte uspevaju u različitim uslovima. Sav med je sklon kristalizaciji, ali to se lako može sprečiti nekim pametnim tehnikama skladištenja.

Za sirovi med direktno iz košnice, Don predlaže da se drži na konstantnom temperaturnom opsegu od 18°C do 24°C, idealno u ormaru blizu šporeta ili rerne kako bi se stvorilo toplo i tamno okruženje pčelinje košnice kako bi se sprečila kristalizacija.

Borov med, Med
foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

„Većina preporučuje čuvanje na hladom mestu jer se plaše da će u suprotnom med malo potamniti. To je dobar izbor, ali imajte na umu da će se kristalizacija u ovim situacijama brže odvijati“, upozorila je pčelarka.

Pasterizovani med se podvrgava visokotemperaturnom tretmanu kako bi se eliminisao kvasac otporan na šećer i produžio rok trajanja. Slično kao i sirova sorta, treba ga čuvati na toplom i tamnom mestu kako bi se sprečila kristalizacija.

Kristalizacija nije znak lošeg meda

Međutim, ako je prekasno i vaš med je već formirao kristale, to nije znak da ga bacite. Suprotno popularnom verovanju, kristalizacija nije znak lošeg ili pokvarenog meda. Gušće vrste meda prave se isključivo od meda koji je već kristalizovan.

Iz tog razloga, metode skladištenja su potpuno različite. Bez obzira na to gde odlučite da skladištite med, jedan faktor o kojem se ne može pregovarati je vrsta posude koja se koristi.

Don je savetovala da med uvek treba čuvati u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi kako bi se zaštitio od viška vlage. Ovo je ključno jer šećeri koji vole vodu u medu mogu lako da apsorbuju vlagu iz vazduha kada se čuvaju u plastičnim posudama.

Stakleni poklopci su posebno važni da produže rok trajanja meda do maksimuma kako bi zaustavili neželjeni kvasac koji bi mogao uticati na ukus i konzistenciju.

Američki pčelar i autor Frenk Mortimer složio se sa Don da su tegle sa zatvorenim poklopcima najbolji izbor za održavanje meda svežim godinama. On tvrdi da pridržavanje ovih saveta za skladištenje može medu dati „gotovo neograničen rok trajanja“ i da potencijalno može trajati „decenijama ili duže“. Frenk je otkrio da je med bezbedan za jelo, čak i kada je kristalizovan, jer „nikada ne ide loše“.

Bonus video:

05:02

BRZE VESTI 17.04.2024

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.