OVE NAMIRNICE NIKAKO NE UMOTAVAJTE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU: Tako možete sebi UGROZITI zdravlje!
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/im_paige_

savet

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE UMOTAVAJTE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU: Tako možete sebi UGROZITI zdravlje!

Svaka kuhinja ima barem 1 rolnu aluminijske folije. Odličan je i univerzalan pomoćnik u domaćinstvu.

Objavljeno: 20:12h

Svaka kuhinja ima barem 1 rolnu aluminijske folije. Odličan je i univerzalan pomoćnik u domaćinstvu. Njome možete pokriti tanjir s ostacima hrane u frižideru. U nju možete pakovati školske užine svoje dece jer ne propušta masnoću i tečnost. Takođe možete i pokriti pleh u rerni jer podnosi visoke temperature.

Reciklirajte

Zaprljanu foliju nije potrebno bacati. Možete je prati na gornjoj polici u mašini za pranje posuđa i ponovo koristiti. Ili zgužvana u kuglicu poslužiće umesto žice. Uštedećete novac i sačuvati okolinu.

Ne uključuje kiselo ili slano

Međutim, postoje postupci kada folija nije prikladna i slučajevi kada se uopšte ne sme koristiti. Na primer, kolačiće ne bismo smeli peći na limu obloženom folijom jer je aluminijum izuzetno štetan. Svaki deo testa koji dođe u kontakt s njim biće izložen mnogo većoj toploti. Donji deo kolačića se dakle može peći do folije, dok će gornji biti nedovoljno pečen.

Folija
foto: Printscreen/Tiktok

Slanu ili kiselu hranu nemojte zamotavati u aluminijsku foliju. Na primer, paradajz, kiseli krastavci, limun ili ananas. Takođe, slanim sirevima i suvomesnatim proizvodima više je mesto u plastičnoj ili staklenoj ambalaži. Kisela hrana će oštetiti film. Aluminijum iz nje počinje se izlučivati u hranu, a potom i u naše telo. I teško ga se rešiti.

Stoga kisela i slana hrana ne bi smela biti u bliskom kontaktu s folijom duže od 4 sata. Ali ako je neizbežno, čuvajte ih u frižideru. Usporiće se mikrobiološki procesi hrane, a time i prodiranje aluminijuma u njih.

Mat ili sjajna strana?

Ponekad je napisano koju stranu aluminijske folije koristiti ako želite da hrana bude topla. Izgled sjajne i mat strane aluminijske folije rezultat je procesa brušenja. Kako bi se sprečilo pucanje filma, oba sloja se bruse zajedno tokom proizvodnje. Površina koja je u kontaktu s drugim slojem je mat, dok druga koja je u kontaktu sa strojem ostaje sjajna. Dakle, u stvarnosti nema razlike u korišćenju obe strane. Ipak, hranu je preporučljivo pakovati u mat deo, jer se lakše lepi za sjajni deo.

Bonus video:

03:16

IMAMO PLAN DA POSADIMO JOS 800 SADNICA! Predsednik Opštine Šid: Zajedno sa podrškom uspeli smo da obezbedimo sadnice

(Espreso/Krstarica/N.L./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.