OVO NA STOPALIMA JE ZNAK "TIHOG UBICE": Simptom koji se LAKO VIDI, odmah proverite vaša
Foto: Profimedia

pažnja

OVO NA STOPALIMA JE ZNAK "TIHOG UBICE": Simptom koji se LAKO VIDI, odmah proverite vaša

Otečena stopala, zajedno s nogama i gležnjevima, jedan su od simptoma bolesti srca

Objavljeno:

Tri alarmantna znaka crvene zastavice na vašim stopalima mogli bi biti znakovi upozorenja na bolest "tihog ubice", kažu zdravstveni stručnjaci.

Ovu smrtonosnu bolest često nazivaju tihim ubicom zbog suptilnih znakova koje je teško rano otkriti. Međutim, rano prepoznavanje moglo bi spasiti život. Kardiovaskularne bolesti svake godine odnose gotovo 18 miliona života širom sveta. Ipak, neki neverovatni simptomi na stopalima mogu da signaliziraju njegovu smrtonosnu prisutnost, prenosi Mirror.

Oticanje stopala

Otečena stopala, zajedno s nogama i gležnjevima, jedan su od simptoma bolesti srca. Medicinski poznat kao edem, može pokazati da "vaše srce ne radi kako treba".

AAD objašnjava:

- Mnoge bolesti srca uzrokuju nakupljanje tečnosti u vašim stopalima i potkolenicama. Kako se tečnost nakuplja, možete videti otoke koji se mogu proširiti sve do natkolenica i prepona.

NHS navodi da otoci mgu biti "manji ujutru i pogoršati se kasnije tokom dana".

Plavi nožni prsti

Čukalj, Stopalo
foto: Rüdiger Rebmann / Panthermedia / Profimedia

Plavi nožni prsti mogu biti znak začepljenih krvnih sudova.

- Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava (ili ljubičasta) - objašnjava AAD.

Ako je deo vaše kože plav (ili ljubičast) kada vam je toplo, to može biti znak da vaša krv ne dobija dovoljno kiseonika.

Sindrom plavog nožnog prsta javlja se kada je jedan ili više krvnih sudova začepljeno. Bez intervencije, nedostatak kiseonika može da dovede do smrti kože i ispod tkiva. Ovo stanje je u medicini poznato kao cijanoza.

Bolne kvržice na nožnim prstima

Ove kvržice, poznate kao Oslerovi čvorovi, mogu da se pojave i na vašim prstima. AAD navodi:

- Ako imate infekciju srca poznatu kao infektivni endokarditis, ove bolne kvržice mogu da se razviju na prstima ruku, nogu ili na oba mesta. Kvržice mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Dok kvržice nestaju same od sebe, pacijentima je potrebno lečenje infekcije. Kako je ova infekcija bakterijska, antibiotici je često mogu lečiti. Ponekad je potrebna i operacija.

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/Informer/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.