OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG NAM SE SVE VIŠE RASPADAJU PORODICE: Da li je IZUMIRANJE TRADICIJE jedna od njih?
Foto: Profimedia

pažnja

OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG NAM SE SVE VIŠE RASPADAJU PORODICE: Da li je IZUMIRANJE TRADICIJE jedna od njih?

U osnovi bi trebalo da bude slučaj da su otac i majka u podjednakom hijerarhijskom redu iznad dece

Objavljeno:

Disfunkcionalne porodice mogu imati veoma različite struktire. Zbog toga nisu uvek prepoznatljive na prvi pogled. U nekim porodicama su poremećeni samo pojedinačni odnosi, dok u drugim porodicama svi odnosi imaju problema.

Uzroci često leže u prošlosti. Oni koji su doživeli nasilje, zlostavljanje ili zavisnosti bore se sa posledicama do kraja života. Mnoga deca su tokom odrastanja roditelje viđala u depresivnim stanjima ili alkoholisanom stanju, zbog kojeg su formirali mišljenje da je to stanje "normalno". Vremenom se ova slika menja i deca postaju svesna da ove karakteristike nisu tradicionalno tipične za porodice.

Struktura moći - Nejednaka prava i obaveze

U osnovi bi trebalo da bude slučaj da su otac i majka u podjednakom hijerarhijskom redu iznad dece. Međutim, ukoliko je jedan roditelj iznad drugog, to može dovesti do ljuljanja ravnoteže. Čest primer je otac koji je hranilac porodice, dok je majčina uloga domaćice. Naravno, to ne mora da ima takav rezultat, ali kod dominantnih ličnosti ili ličnosti koji su skloni porocima, ovakav vid odnosa može dovesti do većih problema.

Album, Porodica
foto: Profimedia

Nedopuštanje pokazivanja emocija

Roditelji su skloni tome da deci govore da ne plaču ili da im napominju kako njihovi problemi nisu toliko ozbiljni i da oko njih ne treba "dramiti". Ovaj vid ponašanja može dovesti do toga da se deca zatvaraju u sebe. Na ovaj način deca potiskuju svoje emocije i osećanja što kanije može dovesti do posledica po mentalno zdravlje.

Deci su potrebne granice

Svakom detetu treba dati priliku da se razvija što slobodnije i nesputano. Međutim, da bi to moglo biti moguće, mora se uspostaviti siguran okvir. Deca moraju da nauče da funkcionišu u društvu. Pravila i zakoni su stoga važno sredstvo za pripremu dece za realan život.

Loši uzori

Ukoliko odnos između roditelja nije dobar i karakterišu ga stalne svađe ili sukobi, to neminovno utiče na odnos roditelj-dete. Iako roditelji nisu uvek svesni svog ponašanja, deca se uvek njime rukovode. Veliki deo razvoja ne dolazi iz aktivnog iskustva, već iz posmatranja.

Roditelji sa zavisnostima - Deca jedva da imaju šanse

Ako alkohol ili droga određuju život jednog ili čak oba roditelja, deca gube priliku da skoro išta nauče od svojih roditelja. Iskustvo odrastanja u takvoj porodici ima značajan uticaj na život. Svi oni koji su odrastali u teški okolnostima imaju tendenciju da takvo ponašanje ponove, čak iako je ovakvo ponašanje u suprotnosti sa njihovim željama i osećanjima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.