NOVINARKA JAVNO ISPRIČALA KAKO SE BORILA SA POREMEĆAJEM ISHRANE: "Mislili su da sam na dijeti, samo sam povraćala "
Jovana Pešić, Foto: Printscreen/Tv Prva

morate znati

NOVINARKA JAVNO ISPRIČALA KAKO SE BORILA SA POREMEĆAJEM ISHRANE: "Mislili su da sam na dijeti, samo sam povraćala "

Novinarka Jovana Pešić govorila je o poremećaju ishrane koja se danas shvata olako...

Objavljeno: 09:43h

Na svaka 52 minuta jedna osoba umre od poremećaja ishrane. Koliko su opasne bulumija, anoreksija i gojaznost? Klinički farmakolog Radan Stojanović za Prva TV objasnio je kako da stanemo na put sve češćim poremećajima ishrane.

Najpre je novinarka Jovana Pešić koja se godinama borila sa anoreksijom objasnila kroz kakve je sve probleme prolazila. Njoj se sa svega 12 godina prvi put javila anoreksija. Borba i dalje traje, ističe Jovana.

"Moji roditelji nisu primetili, mislili su da sam na dijeti, da izbegavam da jedem. To je nešto što je normalizovano u našem društvu. Ono što sam ja primetila jeste da ne mogu da pojedem određenu vrstu hrane i da povraćam posle jela. Povraćanje je bio okidač da nešto nije u redu sa mnom. Tek sa 17 godina javila sam se na prvo lečenje. Bila sam bolje i nažalost mi se pre dve godine desila remisija", objasnila je Jovana.

Jovana Pešić
foto: Printscreen/Tv Prva

Doktor Stojanović je potrvdio da se danas poremećaji ishrane često potcenjuju.

"Potcenjivanje u javnosti se ogleda pre svega u činjenici da su ljudi skloni da devojke najčeće, pošto su one u najvećem broju obolele, proglase hirovitim devojčicama koje isteruju svoju neku pravdu, ne shvatajući da je reč o ozbiljni, oboljenjima. Anoreksija nervoze je među svim psihijatrijskim oboljenjima sa najvećom stopom smrtnošću", objasnio je doktor i dodao da je lečenje dugotrajno. U njega se uključuju psihoterapija i farmakoterapija.

Kako nastaju poremećaji ishrane?

Doktor Radan Stojanović objašnjava da se još uvek ne zna tačan uzrok njihovog nastanka. U pitanju je multifaktorijalno oboljenje - to su psihološki, biološki i socio-kulturološki faktori. Dodaje na prva dva ne možemo da utičemo, ali na socio-kulturološke i te kako možemo, koji često postaju okidači za nastanak oboljenja ishrane.

"Dvadeset prvi vek je vek mršavih žena. Na mršavost se gleda kao na ideal koji treba dostići. Mislim da je to pogrešno. Mislim da manekenkama koje imaju indeks telesne mase (BMI) ispod 18,5, odn. koje spadaju u domen neuhranjenih ili pothranjenih, ne treba dozvoliti da izlaze na pistu. To bi bila poruka devojčicama da ne treba svi tako da izgledaju", dao je svoje mišljenje doktor.

Ističe da anoreksiju nervoze karakteriše niska telesna masa i želja pacijenata da održe telesnu masu niskom. Lečenje je uspešno, ali dugotrajno. Zato je važno da se kod prvih simptoma obratite lekaru za pomoć.

Bonus video:

01:15

Inspektori dosli sa dokazima u kesama u PU Bor

(Espreso/Mondo/T.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.