EVO KAKO MOŽETE DA SMANJITE STRES I BEZ MEDITACIJE: Potrebno je samo da odaberete jedan od ovih sedam HOBIJA
Stres, Foto: Profimedia

sjajno

EVO KAKO MOŽETE DA SMANJITE STRES I BEZ MEDITACIJE: Potrebno je samo da odaberete jedan od ovih sedam HOBIJA

Ručni radovi koji će vam pomoći da se odmorite od sopstvenih misli

Objavljeno:

Ko je rekao da je meditacija laka? Ponekad je teško biti miran i fokusirati se na svoje misli, a za neke je to nemoguće. Meditacija nije za svakoga - i to je sasvim u redu! Umesto da se prisiljavate da je volite na veoma nemeditativan način, radije pronađite drugi hobi gde takođe možete postići efekte meditacije. Hobiji koji mogu imati meditativni efekat zahtevaju koncentraciju koja isključuje sve druge misli i potpuno vas zasniva u sadašnjem trenutku. Često su to kreativni hobiji ili fizičke aktivnosti koje aktiviraju celo telo.

Bojenje

Bojanke nisu samo za decu! Bojanke za odrasle doživele su procvat poslednjih godina i to ne bez razloga. Bojenje je odlična kreativna aktivnost za fokusiranje i smirivanje uma. Ovu opuštajuću aktivnost možete da radite bilo gde, samo su vam potrebna bojanka i boje. Naoštrite svoje bojice i fokusirajte se na pokrete koje koristite za nanošenje boje na papir i mozak na otavu.

Meditacija, Joga
foto: Profimedia

Štrikanje

Šivenje, pletenje, vez i heklanje su aktivnosti koje su povezane sa meditacijom. Razlog tome su ritmični i ponavljajući pokreti koji su neophodni za njihovo izvođenje. Bonus: osećaj ponosa koji ćete osetiti kada završite svoj projekat učiniće vas još samopouzdanijim.

Plivanje

Plivanje je aktivnost koja zahteva da budete potpuno prisutni i posvećeni sadašnjem trenutku. Zahteva fizički napor i zaokuplja sva čula, osećate vodu na koži, miris i ukus mora i uživate u pogledu na njegove dubine. Plivanje je zaista meditativna aktivnost, jedina mana mu je što nije uvek dostupna. Ali vaš lokalni bazen je takođe dobar za rekreaciju i rekreaciju tog meditativnog efekta.

Baštovanstvo

Postoji li nešto meditativnije od prirode? I dok vam pomaže već hodanje ulicom sa puno drveća gde možemo da odmorimo oči, baštovanstvo vas još aktivnije povezuje sa prirodom i direktno vas uključuje u njene procese i rast. Ne bojte se, ne morate da brinete o velikoj bašti da biste dobili meditativne efekte baštovanstva - zašto ne biste obogatili svoj stan sa nekoliko biljaka u saksiji? Ili samo uzmite kaktus ili neke začinske biljke koje se lako uzgajaju, poput bosiljka. Za šta god da se odlučite, svaka biljka u vašem životnom prostoru je dobar izbor. Samo se uverite da nisu opasni za vaše ljubimce, ako ih imate.

Izrada keramike

Još jedna meditativna aktivnost koja vas povezuje sa prirodom - grnčarstvo! Teško je ne osetiti mir i zahvalnost dok oblikujete glinu. Proces izrade keramike zahteva pažnju, strpljenje, ritmičnost i mirnu ruku, a za nagradu dobijate zemljani miris gline u nozdrvama i novu činiju za voće.

Slagalice

Slaganje slagalica zahteva koncentraciju, pozitivno utiče na kratkoročno pamćenje i veštine rešavanja problema. Osim toga, odvlači vas od svakodnevnog života i aktuelnih problema i pitanja. Ako pustite opuštajuću muziku, meditativni efekat će biti još veći!

Šetnja

Ako ne volite da mirno sedite i da vam lako dosadi, meditacija u šetnji je odličan izbor. Pokušajte da sledite uputstva za jednu od meditacija za pažljivu šetnju: cilj je da se usredsredite na svoju okolinu i na prizore i pojave u njoj, kao što su drveće, nebo, zgrade, i tako da izađete iz glave. Počnite sa kraćim meditacijama i izgradite izdržljivost ka dužim rutama.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.