APRIL JE NAJBOLJE VREME DA ZASADITE RUŽE: Ovo je sve što TREBA DA ZNATE, da bi ste u njima UŽIVALI PREKO CELOG LETA
Vrt ruža, Foto: Printscreen/youtube/Cvetnipozdrav

probajte

APRIL JE NAJBOLJE VREME DA ZASADITE RUŽE: Ovo je sve što TREBA DA ZNATE, da bi ste u njima UŽIVALI PREKO CELOG LETA

Ruže su čest izbor simbola ljubavi, lepote i harmonije. Njihova izuzetna lepota, boje i mirisi inspirisali su pesnike i pisce da opišu njihovu jedinstvenost.

Objavljeno: 17:21h

Citat iz Malog princa, Antoana de Sent Egziperija verovatno najpoznatiji.

- Vreme koje ste potrošili na svoju ružu čini vašu ružu toliko važnom… Ljudi su zaboravili ovu istinu, ali je ne smete zaboraviti. Zauvek postajete odgovorni za ono što ste pripitomili. Ti si odgovoran za svoju ružu.-

Ako do sada niste posadili svoju ružu ili ružičnjak, sada je pravo vreme jer se ruže sade najesen i u proleće, pa je aprilska sadnja uveliko počela.

Ako prvi put sadite ruže:

Žile se mogu skratiti na dužinu 15-20 cm
Žile se mogu skratiti na dužinu 15-20 cmfoto: Tamara Trajković

Prilikom sadnje ne ostavljajte sadnicu dugo na suncu da se koren ne bi isušio

Koren se na sadnicama ruža obavezno orezuje, pri čemu se odstranjuju sve bolesne žile, a oštećene se skraćuju do zdravog dela.

Prilikom orezivanja debljih žila pazite na pravac reza koji treba da ide koso

Žile se mogu skratiti na dužinu 15-20 cm.

Kada skratite žile orežite i nadzemni deo da bi se uspostavila ravnoteža između korena i krune i da bi se formirao bokor

Za sadnju ruža treba kopati rupe od 40 cm, male rupe su loše, jer žile ne mogu zauzeti prirodan položaj, a sem toga još u prvoj godini prerastu rupu i dopru u tvrdji nepovoljni zemljišni sloj. Korisno je da se na dnu rupe napravi mala humka na koju se postavi biljka,a žile se rasporede okolo. Na žile se nabaca nešto zemlje, pažljivo se nagazi, pa se rupa zatrpa do vrha, a zatim se zemlja ponovo nagazi. U ulegnuće koje nastaje gaženjem sipa se voda, a kada zemlja upije vodu, sadnice se zagrću sve dotle dok se oko nje ne stvori humka koja ravnomerno prekriva sve izbojke za oko 10 cm.

U proleće se biljke takođe zagrću, ali ne tako snažno jer zagrtanje usporava kretanje vegetacije – porast, ali je korisno zbog toga što povoljno utiče na ožiljavanje

- Kod ruža penjačica je ta dubina veća za 10-15 cm. Kod ruža stablašica tehnika sadnje je ista samo je dubina nešto manja, pa bi korenov vrat ostao slobodan. U korenovom vratu se razlikuju izbojci nepoželjni za biljke, koji se pri plitkoj sadnji vrlo lako uklanjaju. Ti izbojci se ne odrezuju već se uklanjaju sa mesta izboja.

Redovno orezivanje ruža doprinosi zdravom rastu i oblikovanju
Redovno orezivanje ruža doprinosi zdravom rastu i oblikovanjufoto: teerawit janpeng / Panthermedia / Profimedia

Da bi stablašice čvršće stajale, korisno je da se pored sadnice stavi oslonac, a sadnice se uvežu kanapom.

Osnovna pravila za negu ruža

Izbor mesta: Posadite ruže na mestu koje ima najmanje 6 sati sunčeve svetlosti dnevno.

Zalivanje: Redovno zalivajte ruže, posebno tokom sušnih perioda. Pazite da zemlja bude vlažna, ali ne preplavljena vodom.

Đubrenje: Đubrite ih jednom mesečno tokom proleća i leta specijalizovanim đubrivom za ruže.

Orezivanje: Redovno orezivanje ruža doprinosi zdravom rastu i oblikovanju. Orezujte ruže u proleće pre nego što počnu da rastu novi izdanci.

Zaštita od bolesti: Redovno proveravajte ruže na znakove bolesti ili štetočina. Primetite li bilo šta sumnjivo, preduzmite odgovarajuće mere za zaštitu biljaka.

Zimsko zaštita: U hladnim klimama, pokrijte osnov stabla ruže slojem malča kako biste zaštitili korenje od smrzavanja.

Generalno održavanje: Uklanjajte uvele cvetove redovno kako biste podstakli novi rast. Takođe, vodite računa o travi i korovu oko ruža.

Pravilna nega ruža će osigurati da biljke budu zdrave, cvetaju obilno i da uživate u lepoti njihovih cvetova tokom cele sezone.

BONUS VIDEO:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso / Žena Branka Gajić / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.