sjajan izbor
NAJFINIJI GULAŠ ZA USKRŠNJI POST: Zamena za meso je briljantna, sprema se 20 minuta i košta manje od 300 dinara
Teško da ima bolje ideje za posni ručak od gulaša, još ako kao prilog izaberete pire krompir
Vreme je Uskršnjeg posta koji traje do 4. maja i svi oni koji poste, a ljubitelji su dobre kuhinje odavno su se prilagodili. Ipak, dobrih ideja za posnu trpezu nikad dosta.
Posni gulaš je jedan od najboljih mogućih specijaliteta. Umesto mesa idu šampinjoni ili bukovače, a birajte po vašem ukusu. Nije greška ni da iskoristimo i jedne i druge. A pored fenomenalnog ukusa, idealan je i zbog kratkog vremena za pripremu - potrebno je svega 20 minuta, ali i cene - sve zajedno izađe manje od 300 dinara.
Imamo i jedan mali save - gulaš je bolje pripremiti od manje količine pečuraka je, kao što znate, one ne mogu dugo da stoje.
Takođe, nisu baš ni najpoželjnije za podgrevanje.
Sastojci:
1 pakovanje pečuraka (bukovače ili šampinjoni, ili od svakih po malo)
200 ml kuvanog paradajza (može i pelat)
1 mala glavica crnog luka
začini po želji
Priprema:
Pečurke iseckati na kockice i s lukom uraditi isto. Prvo u posudu stavite luk da se dinsta na malo vode, posolite i dodajte pečurke. Nakon 10 minuta one će već omekšati, a onda je vreme da se doda paradajz i da se u njemu sve lepo ukrčka još desetak minuta.
U već gotov gulaš možete da dodate začine po želji. Jedite dok je toplo i sveže, a za sutra spremite novu količinu, jer pečurke nije poželjno podgrevati.
A kako gulaš bez pirea? Imamo recept a posnu verziju, jednako dobru kao original.
Sastojci:
1 kilogram krompira
1/2 kašike soli
200 ml biljnog mleka (bademovo, pirinčano, sojino, ovseno...)
4 kašike maslinovog ulja
Priprema
Oljuštite krompir i ostavite ga da odstoji u hladnoj vodi najmanje dva sata.
Skuvajte krompir, pa procedite vodu kad bude mekan.
Ispasirajte krompir zadnjom stranom viljuške ili mikserom.
Dodajte ulje i so, pa dobro promešajte.
Zatim, postepeno sipajte vruće ili toplo biljno mleko, uz mešanje. Sipajte dok ne budete zadovoljni gustinom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Milica Ilić/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!