OVE NAMIRNICE SVI STAVLJAMO U ZAMRZIVAČ, A UOPŠTE NIJE PAMETNO: Evo šta morate DOBRO da ZAPAMTITE
Zamrzivač, Foto: Profimedia

pažnja

OVE NAMIRNICE SVI STAVLJAMO U ZAMRZIVAČ, A UOPŠTE NIJE PAMETNO: Evo šta morate DOBRO da ZAPAMTITE

Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suv. Pre zamrzavanja, tvrdi sir treba narendati

Objavljeno:

Ako ste ponovo skuvali veliku količinu jela za ručak, zamrzavanje je najbolje rešenje. Tako ne morate da bacate ostatke, a uvek možete nešto spontano da pojedete. Uprkos tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač, piše Delish.

Tikvice, paradajz i krastavac

Svako voće i povrće sa visokim sadržajem vode ne treba zamrzavati. Rezultat je mnogo leda koji čini da tikvice, paradajz ili krastavac budu gnjecavi kada se odmrznu. Povrće se čuva u svežoj vrećici u frižideru i trajaće nekoliko dana. Iseckajte ga neposredno pre konzumiranja. Tikvice, paradajz i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire.

Frižider
foto: Mike Ford / Alamy / Alamy / Profimedia

Mlečni proizvodi

Ako za kuvanje često koristite namirnice poput jogurta, majoneza, svježeg sira ili pavlake, sve možete zamrznuti bez problema. Međutim, ako želite da pojedete sastojke pojedinačno, trebalo bi da budu sveži. Naime, kada se mlečni proizvodi zamrznu, voda se taloži, što menja konzistenciju, pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suv. Pre zamrzavanja, tvrdi sir treba narendati.

Sirovi krompir

Čim se sirovi krompir zamrzne, unutra se formiraju mali kristali leda. Omekšaju krompir kada se istopi i učini ga kašastim. Kuvani krompir se lakše zamrzava, ali i dalje postaje malo mekši kada se odmrzne. Krompir je najbolje čuvati u papirnoj kesi na suvom i tamnom mestu (npr. u kuhinjskom ormanu). Ovako može da stoji nekoliko nedelja.

Jaja

Sirovi belanca i žumanca, odnosno tečnost u jajetu, šire se kada su zamrznuta i izazivaju pucanje ljuske. Kada se pomešaju, jaja polako trunu i ostavljaju veoma neprijatan miris. Kuvana jaja takođe nisu pogodna za zamrzavanje jer razvijaju gumenu konzistenciju. Zbog toga jela koja sadrže kuvana jaja treba odmah jesti, a ne stavljati u zamrzivač.

Namirnice koje sadrže mnogo masti

Mleveno meso, kobasice, meso sa roštilja ili masnu ribu mogu se zamrznuti bez problema, ali ipak treba obratiti pažnju na datum do kada je određena namirnica dobra za upotrebu. Naime, mast može da užegne i u zamrzivaču. Ako su se bakterije već formirale, nastaviće da se razmnožavaju nakon odmrzavanja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.