STARI RECEPT ZA TRADICIONALNE USKRŠNJE LEPINJE KOJE SVAKA DOMAĆICA MORA DA NAPRAVI: Mekane kao duša, a pune SUMBOLA
Najbolje uskršnje lepinje za Uskrs 2024, Foto: Printscreen/youtube/ shaziya's recipes

obavezno se prave uoči uskrsa

STARI RECEPT ZA TRADICIONALNE USKRŠNJE LEPINJE KOJE SVAKA DOMAĆICA MORA DA NAPRAVI: Mekane kao duša, a pune SUMBOLA

Lepinju sa krstom katolički vernici tradicionalno pripremaju na Veliki petak kada je i jedu

Objavljeno:

Ona označava kraj sezone Velikog posta, a svaki sastojak i simbol koji se dodaje u/na lepinju ima drugačije značenje. Krst predstavlja Isusovo raspeće, začni koji se nalaze u testu simbolizuju začine korišćenje za balzamovanje, a narandžina kora dočarava gorčinu njegovog vremena na krstu. U lepinju se obično dodaje i suvo grožđe, a mi vam donosimo sjajan recept. Možete da je pripremite na ovaj način, a možete da dodate i rendanu narandžinu koru. Savšreno će ići posle dobrog pasulja prebranca!

Sastojci:

350 g brašna

60 g šećera

150 ml mleka

2 kašičice suvog kvasca

1 jaje

50 g neslanog putera

1/2 kašičice soli

1 kašičica ekstrakta vanile

60 g suvog grožđa

Još:

50 g brašna

voda

Recept za uskršnje lepinje:

Umesite testo

U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Pokrijte i ostavite da se aktivira. U aktivirani kvasac dodajte puter sobne temperature, jaje i sipajte vanilu. Dobro sjedinite sastojke. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Odložite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena.

Dodajte suvo grožđe

Razvucite testo, pa pospite suvim grožđem. Preklopite testo, pa kratko premesite da suvo grožđe lepo upadne u testo. Podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da testo nadođe još sat vremena.

Napravite pastu

U posudu stavite brašno, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok ne dobijete ređu smesu. Sipajte u kesu za zamrzivač, pa istisnite u obliku krsta na lepinji.

Pecite lepinje

Pecite lepinje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Vruće lepinje premažite istopljenim puterom.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.