recept
MANASTIRSKI KOLAČ IDEALAN ZA SVE KOJI POSTE NA VODI: Toliko je ukusan da će odmah nestati sa stola
Ukus koji osvaja
Ovo je posni kolač u kojem mogu da uživaju i oni koji poste na vodi. Mekana tekstura i bogat ukus su karakteristike ovog kolača, a najbolje od svega je što se sprema brzo.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
100 g šećera
200 g seckanih oraha
200 g urmi
200 g suvog grožđa
5 kašika džema od kajsije
1 pomorandža (sok)
1 kašičica cimeta
500 ml mlake vode
4 kašike džema od kajsije
Priprema:
Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet.
Dodajte sok od pomorandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!