recept
TRADICIONALNI IRSKI HLEB GOTOV ZA 15 MINUTA: Rapsodija AROMATIČNIH mirisa mami domaćice, idealan za USKRŠNJU trpezu
Recept poznate svetske kuvarice Marte Stjuart. Ako ga umotate u plastičnu kesu trajaće i 2 nedelje na sobnoj temperaturi.
Tradicionalni recept za irski hleb koji će otvoriti sva vaša čula i mami svojim mirisom.
Potrebno je:
- 3 kašike neslanog maslaca, otopljenog
- 4 šolje brašna + još malo za mešenje
- 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje suvog grožđa
- 2 kašike semenki kima
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 1/2 šolje mlaćenice
- 2 jaja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvo grožđe, kim, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U jendoj šerpici lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga mutite sa nakupljenim kajmakom dok se ne izdvoji maslac. Preostala tečnost je mlaćenica.
Zasebno umutite mlaćenicu, jaja i 2 kašike maslaca. Dodajte prethodnoj smesi pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini mesite testo oko 4 minuta, pa oblikujte loptu. Premažite ostatkom maslaca pa zasecite x na vrhu lopte. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok čačkalica ne izađe suva iz hleba.
Pustite da se ohladi i uživajte u ukusu!
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Trpeza/ Prenela I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!