NAJBOLJI JE STARINSKI NAČIN SPREMANJA URMAŠICA: Bake prvo urade oov kada ih izvade iz RERNE, tu vi GREŠITE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/DomaciKuharYT

recept

NAJBOLJI JE STARINSKI NAČIN SPREMANJA URMAŠICA: Bake prvo urade oov kada ih izvade iz RERNE, tu vi GREŠITE

Bosanska kuhinja je spoj tradicije, kulture i istorije tih krajeva.

Objavljeno:

To je ono što je čini posebnom, noseći sa sobom težnju ka uživanju i ono što se lokalno naziva "merakom". Hrana u Bosni i Hercegovini ima poseban značaj, prenoseći se s generacije na generaciju. Ovo omogućava da i danas uživamo u jelima naših predaka, ponekad u izvornom obliku, a ponekad uz dodatak moderne pripreme specijaliteta.

Hurmašica, poznata i kao hurmadžik ili urmašica, predstavlja jedan od tradicionalnih slatkiša koji se može pronaći u bosanskoj i srpskoj kuhinji. Osnovni sastojci uključuju brašno, šećer, maslac, jaja... Oni se pažljivo poređaju u tepsiji u obliku hurmi, što je i dovelo do naziva hurmašica. Nakon pečenja, hurmašicu prelivamo agdom, čime dobija svoj karakterističan ukus i teksturu.

Sastojci:

  • 18 šolja šećera
  • 11 šolja vode
  • jedan vanilin šećer
  • dva jaja
  • jedna šolja ulja
  • jedna šolja istopljenog maslaca
  • dve šolje mlevenih oraha
  • pola praška za pecivo
  • šest šolja brašna
Urmašice
foto: Printscreen/YouTube/Nefis TV

Priprema:

Šećer (devet šolja) i vodu rastopite. Kuvajte 15 minuta. U činiju sipajte dva jaja, otopljen maslac i ulje. Kada sjedinite dodajte devet šolja šećera i mleveni orah. Kada ste spojili sve sipajte pola praška za pecivo. Tek na kraju ide brašno. Testo oblikujete rukama u loptu. Oblikujte lopticu od testa potom napravite hurmašicu. Pecite dok ne porumene, a potom prelijte mlakom agdom koju ste spremili na početku. Dodajte malo kolutova limuna na vrh.

Bonus video:

00:12

Požar u Mis Irbijevoj ulici

(Espreso/Republika/Nevena Jakovljević/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.