recept
NAJBOLJI JE STARINSKI NAČIN SPREMANJA URMAŠICA: Bake prvo urade oov kada ih izvade iz RERNE, tu vi GREŠITE
Bosanska kuhinja je spoj tradicije, kulture i istorije tih krajeva.
To je ono što je čini posebnom, noseći sa sobom težnju ka uživanju i ono što se lokalno naziva "merakom". Hrana u Bosni i Hercegovini ima poseban značaj, prenoseći se s generacije na generaciju. Ovo omogućava da i danas uživamo u jelima naših predaka, ponekad u izvornom obliku, a ponekad uz dodatak moderne pripreme specijaliteta.
Hurmašica, poznata i kao hurmadžik ili urmašica, predstavlja jedan od tradicionalnih slatkiša koji se može pronaći u bosanskoj i srpskoj kuhinji. Osnovni sastojci uključuju brašno, šećer, maslac, jaja... Oni se pažljivo poređaju u tepsiji u obliku hurmi, što je i dovelo do naziva hurmašica. Nakon pečenja, hurmašicu prelivamo agdom, čime dobija svoj karakterističan ukus i teksturu.
Sastojci:
- 18 šolja šećera
- 11 šolja vode
- jedan vanilin šećer
- dva jaja
- jedna šolja ulja
- jedna šolja istopljenog maslaca
- dve šolje mlevenih oraha
- pola praška za pecivo
- šest šolja brašna
Priprema:
Šećer (devet šolja) i vodu rastopite. Kuvajte 15 minuta. U činiju sipajte dva jaja, otopljen maslac i ulje. Kada sjedinite dodajte devet šolja šećera i mleveni orah. Kada ste spojili sve sipajte pola praška za pecivo. Tek na kraju ide brašno. Testo oblikujete rukama u loptu. Oblikujte lopticu od testa potom napravite hurmašicu. Pecite dok ne porumene, a potom prelijte mlakom agdom koju ste spremili na početku. Dodajte malo kolutova limuna na vrh.
Bonus video:
(Espreso/Republika/Nevena Jakovljević/Prenosi M.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!