(PREDLOG JELOVNIKA) USKRŠNJI POST NA VODI - DORUČAK, RUČAK, VEČERA: Nikad ukusnije i zasitnije, bez kapi ulja
Posna pita - jedna od ideja za jelovnik za Uskršnji post na vodi, Foto: Privatna arhiva

divni ukusi

(PREDLOG JELOVNIKA) USKRŠNJI POST NA VODI - DORUČAK, RUČAK, VEČERA: Nikad ukusnije i zasitnije, bez kapi ulja

Ne zna se šta je bolje i ukusnije od ova tri jela - pravo savršenstvo Uskršnjeg posta na vodi

Objavljeno:

Počeo je Uskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavnom svetu, ali i najstroži - često podrazumeva i post na vodi.

Iako mnoge domaćice imaju određene muke oko jelovnika, uopšte ne treba da bude tako.

Šta više, pravo je vreme i da se proba nešto drugačije, a uz ove recepte svi će biti siti i zadovoljni.

Tu su ideje za posni doručak, ručak i večeru.

Posni doručak: Kačamak na vodi

Recept za kačamak na vodi
Recept za kačamak na vodifoto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

Sastojci:

500 grama kukuruznog brašna

2 glavice crnog luka srednje veličine

1 litar vode

so po ukusu

Priprema

Sipajte litar vode u šerpu, posolite, pa ostavite da proključa.

Zatim sipajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte na tihoj vatri da se ne formiraju grudvice, pa kad se ukuva, posle dvadesetak minuta, isključite i ostavite da se krčka još neko vreme na toplom šporetu.

Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na malo vode, posolite.

Sipajte kačamak u tanjir, pa preko toga stavite sos od crnog luka.

Posni ručak: Sladak kupus na vodi

Recept za slatki kupus na vodi
Recept za slatki kupus na vodifoto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

Sastojci:

jedna manja glavica ili pola velike glavice kupusa

velika šargarepa

2 manja krompira

voda po potrebi

brašno po potrebi

mlevena paprika po potrebi

100 ml soka od paradajza

so po ukusu

Priprema

Isecite kupus na rebarca, pa dodajte sitno seckanu šargarepu. Posolite po ukusu, prelijte vodom tek da pokrije kupus, dodajte krompir seckan na kockice, pa kuvajte dok sve ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.

Pred kraj nalijte sok od paradajza, pa kad provrei pomešajte u šolji s malo vrele vode mlevenu papriku i brašno, razmutite i time prelijte u kupus. Dobro promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.

Posna večera: Pita sa pečurkama na vodi

Recept za pitu sa pečurkama na vodi
Recept za pitu sa pečurkama na vodifoto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

Sastojci:

pakovanje šampinjona

pakovanje kora za pitu

1 mala glavica crnog luka

voda

čaša i po (od jogurta) mlevenog paradajza

so, biber, suvi začin po ukusu

origano, mirođija po ukusu

Pripirema

Sitno iseckajte crni luk i pečurke.

U tiganj sipajte čašu mlevenog paradajza, pa na njemu prodinstajte luk i pečurke, pa sipajte začine prema ukusu.

Jednu po jednu koru premazujte vodom i mlevenim paradajzom, pa filujte smesom od luka i pečuraka. Rolajte kore, pa pecite u rernu zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Čim izvadite pokrijte vlažnom krpom da ostane mekano.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.