divni ukusi
(PREDLOG JELOVNIKA) USKRŠNJI POST NA VODI - DORUČAK, RUČAK, VEČERA: Nikad ukusnije i zasitnije, bez kapi ulja
Ne zna se šta je bolje i ukusnije od ova tri jela - pravo savršenstvo Uskršnjeg posta na vodi
Počeo je Uskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavnom svetu, ali i najstroži - često podrazumeva i post na vodi.
Iako mnoge domaćice imaju određene muke oko jelovnika, uopšte ne treba da bude tako.
Šta više, pravo je vreme i da se proba nešto drugačije, a uz ove recepte svi će biti siti i zadovoljni.
Tu su ideje za posni doručak, ručak i večeru.
Posni doručak: Kačamak na vodi
Sastojci:
500 grama kukuruznog brašna
2 glavice crnog luka srednje veličine
1 litar vode
so po ukusu
Priprema
Sipajte litar vode u šerpu, posolite, pa ostavite da proključa.
Zatim sipajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte na tihoj vatri da se ne formiraju grudvice, pa kad se ukuva, posle dvadesetak minuta, isključite i ostavite da se krčka još neko vreme na toplom šporetu.
Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na malo vode, posolite.
Sipajte kačamak u tanjir, pa preko toga stavite sos od crnog luka.
Posni ručak: Sladak kupus na vodi
Sastojci:
jedna manja glavica ili pola velike glavice kupusa
velika šargarepa
2 manja krompira
voda po potrebi
brašno po potrebi
mlevena paprika po potrebi
100 ml soka od paradajza
so po ukusu
Priprema
Isecite kupus na rebarca, pa dodajte sitno seckanu šargarepu. Posolite po ukusu, prelijte vodom tek da pokrije kupus, dodajte krompir seckan na kockice, pa kuvajte dok sve ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.
Pred kraj nalijte sok od paradajza, pa kad provrei pomešajte u šolji s malo vrele vode mlevenu papriku i brašno, razmutite i time prelijte u kupus. Dobro promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.
Posna večera: Pita sa pečurkama na vodi
Sastojci:
pakovanje šampinjona
pakovanje kora za pitu
1 mala glavica crnog luka
voda
čaša i po (od jogurta) mlevenog paradajza
so, biber, suvi začin po ukusu
origano, mirođija po ukusu
Pripirema
Sitno iseckajte crni luk i pečurke.
U tiganj sipajte čašu mlevenog paradajza, pa na njemu prodinstajte luk i pečurke, pa sipajte začine prema ukusu.
Jednu po jednu koru premazujte vodom i mlevenim paradajzom, pa filujte smesom od luka i pečuraka. Rolajte kore, pa pecite u rernu zagrejanoj na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Čim izvadite pokrijte vlažnom krpom da ostane mekano.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!