EVO KAKO SE PRAVILNO FARBAJU JAJA U LUKOVINI: Najbolji način naših baka - isti recept koriste godinama unazad
Ofarbana jaja u lukovini, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

za uskrs

EVO KAKO SE PRAVILNO FARBAJU JAJA U LUKOVINI: Najbolji način naših baka - isti recept koriste godinama unazad

Naše bake farbaju jaja u lukovini na najbolji način, a recept koriste godinama unazad

Objavljeno:
N J

U ponedeljak, 18. marta kreće Uskršnji post koji traje sedam nedelja.

Mnogi se polako pripremaju za njega i smišljaju šta će sebi spremati u tom periodu.

Traje dugo, pa je dobro imati na umu što više ideja kako bi ishrana bila raznovrsna.

Jedna čorba sa krompirom i šargarepom starih monaha sa Hilandara je perfektan izbor jer je lagana, ukusna i može čak da se jede kao obrok.

Ono o čemu mnoge žene razmišljaju jeste i kako će ofarbati jaja za veliki hrišćanski praznik - Uskrs koji ove godine pada 5. maja.

Ono što mnoge bake praktikuju svake godine jeste farbanje u lukovini.

Bez kupovnih boja, jednostavno jaja čak na taj način ispadnu i najlepša.

Priprema za farbanje jaja u lukovini
Priprema za farbanje jaja u lukovinifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Ovo su potrebni sastojci i recept:

ulje ili svinjska mast

2-3 šake lukovine (ljuske od crnog luka)

stare čiste najlon čarape

savitljivi listići raznih biljaka (peršunov list, list od šargarepe i detelina)

Ukrašavanje jaja u lukovini
Ukrašavanje jaja u lukovinifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

šerpa ili lonac - dovoljno veliki da sva jaja mogu da stanu

jaja - broj je po vašem izboru

Priprema:

Lukovina se priprema dan ranije, pre farbanja jaja. Ona se priprema tako što je potopite u vruću vodu kako bi pustila boju.

Ukrašena jaja u farbanje u lukovini
Ukrašena jaja u farbanje u lukovinifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Što duže stoji, to će boja biti bolja i jača.

Koristite staru šerpu ili lonac, jer će lukovina da ih oboji.

Bilo bi dobro da lukovinu mesec dana pre farbanja jaja počnete da skupljate.

Ukrašavanje jaja:

Listić biljke malo nakvasite vodom, pa polako i pažljivo prilepite na jaje.

Zatim se jaje ubaci u najlon čarapu, pa nju pažljivo zategnite preko jajeta da se listić ne bi zgužvao i čvrsto zavežite da se slučajno ne pomeri.

Kuvanje jaja u lukovini
Kuvanje jaja u lukovinifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Tako pripremljena jaja stavite u šerpu ili lonac sa lukovinom, pa prvo kuvajte na laganoj vatri.

Zatim se pojačava, da ne bi odmah popucala pri kuvanju i tako dok jaja ne poprime boju.

U vodu možete da dodate malo soli.

Kada se jaja skuvaju ostavite ih da se prohlade, uklonite čarape i ostatke listića.

Ofarbana jaja u lukovini
Ofarbana jaja u lukovinifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Premažite ih sa mašću ili uljem.

Uživajte u jajima u lukovini za Uskrs na najbolji način naših baka.

Bonus video:

00:48

Marija Mikić sa stomakom do zuba farba jaja

(Espreso/Ekuhinja.com/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.