za uskrs
EVO KAKO SE PRAVILNO FARBAJU JAJA U LUKOVINI: Najbolji način naših baka - isti recept koriste godinama unazad
Naše bake farbaju jaja u lukovini na najbolji način, a recept koriste godinama unazad
U ponedeljak, 18. marta kreće Uskršnji post koji traje sedam nedelja.
Mnogi se polako pripremaju za njega i smišljaju šta će sebi spremati u tom periodu.
Traje dugo, pa je dobro imati na umu što više ideja kako bi ishrana bila raznovrsna.
Jedna čorba sa krompirom i šargarepom starih monaha sa Hilandara je perfektan izbor jer je lagana, ukusna i može čak da se jede kao obrok.
Ono o čemu mnoge žene razmišljaju jeste i kako će ofarbati jaja za veliki hrišćanski praznik - Uskrs koji ove godine pada 5. maja.
Ono što mnoge bake praktikuju svake godine jeste farbanje u lukovini.
Bez kupovnih boja, jednostavno jaja čak na taj način ispadnu i najlepša.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
ulje ili svinjska mast
2-3 šake lukovine (ljuske od crnog luka)
stare čiste najlon čarape
savitljivi listići raznih biljaka (peršunov list, list od šargarepe i detelina)
šerpa ili lonac - dovoljno veliki da sva jaja mogu da stanu
jaja - broj je po vašem izboru
Priprema:
Lukovina se priprema dan ranije, pre farbanja jaja. Ona se priprema tako što je potopite u vruću vodu kako bi pustila boju.
Što duže stoji, to će boja biti bolja i jača.
Koristite staru šerpu ili lonac, jer će lukovina da ih oboji.
Bilo bi dobro da lukovinu mesec dana pre farbanja jaja počnete da skupljate.
Ukrašavanje jaja:
Listić biljke malo nakvasite vodom, pa polako i pažljivo prilepite na jaje.
Zatim se jaje ubaci u najlon čarapu, pa nju pažljivo zategnite preko jajeta da se listić ne bi zgužvao i čvrsto zavežite da se slučajno ne pomeri.
Tako pripremljena jaja stavite u šerpu ili lonac sa lukovinom, pa prvo kuvajte na laganoj vatri.
Zatim se pojačava, da ne bi odmah popucala pri kuvanju i tako dok jaja ne poprime boju.
U vodu možete da dodate malo soli.
Kada se jaja skuvaju ostavite ih da se prohlade, uklonite čarape i ostatke listića.
Premažite ih sa mašću ili uljem.
Uživajte u jajima u lukovini za Uskrs na najbolji način naših baka.
Bonus video:
(Espreso/Ekuhinja.com/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!