PROMENJENA PESMA ZA EVROVIZIJU, I TO NA ZAHTEV PREDSEDNIKA DRŽAVE LIČNO: Tekst PREKRŠIO PRAVILA, usledila REAKCIJA
Pesma za Evroviziju, Foto: Youtube Printscreen/Eurovision Song Contest

pažnja

PROMENJENA PESMA ZA EVROVIZIJU, I TO NA ZAHTEV PREDSEDNIKA DRŽAVE LIČNO: Tekst PREKRŠIO PRAVILA, usledila REAKCIJA

Izraelska javna televiziji Kan je prvo odbila da promeni pesmu, ali pošto je predsednik Isak Hercog intervenisao, televizija je pristala na promenu.

Objavljeno:

Izrael je objavio novu verziju pesme za Evroviziju pod nazivom „Uragan“, pošto je prvu verziju „Oktobarska kiša“ morao da promeni na zahtev Evropske radiodifuzne unija (EBU) jer je kršila evrovizijska pravila, opisujući napad Hamasa na Izrael u oktobru prošle godine.

Izrael, koji će se takmičiti u drugom polufinalu 9. maja u Malmeu u Švedskoj, prvobitno je odbio da preradi pesmu. Ipak, 20-godišnja takmičarka Eden Golan je u nedelju izvela pesmu „Uragan“ uživo na izraelskoj TV.

Propalestinski aktivisti, međutim, traže da se Izrael potpuno izbaci iz takmičenja.

Izvorna pesma imala je stihove “Pisci istorije/Stani uz mene,” “Još sam mokar od ove oktobarske kiše/oktobarske kiše,” “Nema više vazduha za disanje” i “Svi su oni bili dobra deca, svaki od njih.”

Organizatori Evrovizije ocenili da su ovi stihovi previše politički i nimalo suptilo ne upućuju na napad Hamasa, tokom kojeg je ubijeno 1.139 Izraelaca.

Izraelska javna televiziji Kan je prvo odbila da promeni pesmu, ali pošto je predsednik Isak Hercog intervenisao, televizija je pristala na promenu.

“Predsednik je posebno naglasio da u ovom trenutku, kada oni koji nas mrze nastoje da gurnu u stranu i bojkotuju državu Izrael sa svake scene, Izrael mora da zvuči ponosno i podignute glave i podignu svoju zastavu na svakom svetskom forumu, posebno ove godine”, saopštio je izraelski javni servis, a prenosi Al Džazira Balkan.

Televizija dodaje da je nova pesma romantična balada sa stihovima poput “Plešem na oluji/nemam šta da krijem/Odbaci to i ostavi svet iza sebe/Dušo, obećaj mi da ćeš me opet držati/Još uvek sam izuzet iz ovoga uragana.”

Nova pesma ima istu melodiju kao i diskvalifikovana „Oktobarska kiša“.

Eden Golan koja će predstavljati Izrael na Evroviziji rekla da posle svega još više želi da predstavlja svoju zemlju.

„Ima sasvim drugačiji značaj. I možemo preneti sve što osećamo i sve kroz šta zemlja prolazi, u ta tri minuta – kroz pesmu se možemo obratiti svetu”, kazala je pevačica o novim stihovima.

Nova pesma je u izraelskim medijima opisana kao “dosadna” i “otrcana”. Zamera se i to što osim nekoliko reči na hebrejskom, pevačica skoro celu pesmu izvodi na engleskom jeziku.

Otkud Izrael na Evroviziji?

Izraelu je dopušten ulazak na Evroviziju pre više od 50 godina jer je nacionalni emiter te zemlje u to vreme još uvek bio član EBU-a. Prema pravilima, bilo koja zemlja na svetu može učestvovati u takmičenju sve dok ima televizijsku kuću koja deluje u Evropi kao deo EBU-a.

Izrael može na Evroviziju, ali pod jednim uslovom

Australija, koja već dugo ima vernu bazu simpatizera Evrovizije, primljena je 2015. godine. Jermenija se pridružila takmičenju 2006, dok se Azerbajdžan pridružio 2011.

Maroko je 1980. godine prvi i jedini put učestvovao s jedinom arapskom pesmom koja se ikada pojavila na takmičenju. Tunis i Liban povukli su se 1977. odnosno 2005. pošto su odbili da emituju sadržaj iz Izraela.

Izrael je bio domaćin Evrovizije tri puta (1979, 1999. i 2019.) i pobedio je u četiri navrata (1978, 1979, 1998. i 2018.) otkad je debitovao 1973.

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

(Espreso/N1 Beograd/ Al Džazira/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.