DRAGULJ TURSKE KUHINJE - POGAČICE PUNJENE SIROM I PERŠUNOM: Mekane kao oblak, ostaju sveže i do 5 dana (RECEPT)
Pogačice sa sirom i peršunom - recept iz Turske, Foto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

veoma fino

DRAGULJ TURSKE KUHINJE - POGAČICE PUNJENE SIROM I PERŠUNOM: Mekane kao oblak, ostaju sveže i do 5 dana (RECEPT)

Recept za turske pogačice sa sirom i peršunom

Objavljeno:

Turska kuhinja je riznica preukusnih jela od kojih se ne zna koje je bolje. Jedno takvo je i pecivo koje će se svideti svim ljubiteljima kiflica i ostalih specijaliteta sa testom.

Radi se o sjajnim pogačicama punjenim sirom i peršunom. Prave se brzo i lako, a i izgledaju veoma dekorativno pa se mogu spremati i za specijalne prilike.

Mogu se doručkovati ili večerati, a pored predobrog ukusa su i veoma zasitne.

A mogu se jesti i petog dana.

Sastojci:

Za testo:

100 ml mleka

100 ml ulja

100 ml mlake vode

200 ml gustog jogurta

1 kašika soli

2 kašike šećera

3 kašike suvog kvasca

1,5 kašika praška za pecivo

800 g brašna

Za punjenje:

200 g feta sira

1/2 kašike crvene tucane paprike

so i biber po ukusu

2 kašike peršuna

Priprema:

U većoj činiji razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer, pa ostavite da odstoji da se kvasac aktivira.

Potom dodajte mleko, ostatak vode, ulje, jogurt i so (jogurt bi trebalo da je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, da ne bi svojom hladnoćom iz frižidera pokvario dejstvo kvasca).

Priprema turskih pogačica sa suirom i peršunom
Priprema turskih pogačica sa suirom i peršunomfoto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

Kad dobro promešate, dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.

U međuvremenu u jednoj činiji izmrvite feta sir, pa dodajte mlevenu papriku, peršun, so, biber i sve to lepo promešajte.

Testo potom zamesite i podelite na nekoliko manjih kugli. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, pa nožem zasecite nekoliko puta do sredine (po dužoj liniji ovalnog oblika, kao u snimku).

Potom napunite filom neizrezanu stranu, pa počnite da motate ka iseckanoj ivici kao kiflicu. Kad dobijete dug rolovani štapić, umotajte u oblik puža.

Ponovite sa ostatkom materijala, a pogačice ređajte po plehu obloženom pek-papirom.

Premažite otopljenim puterom, pa pospite susamom, kimom ili drugim semenkama.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.

Prijatno!

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.