OVE MAJKE KOJE KORISTE DECU SAMO DA BI BILE PRIMEĆENE, ČUVA IH NEKO DRUGI: Psiholozi otkrili kako da ih PREPOZNATE
Majka i ćerka, Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

morate da znate

OVE MAJKE KOJE KORISTE DECU SAMO DA BI BILE PRIMEĆENE, ČUVA IH NEKO DRUGI: Psiholozi otkrili kako da ih PREPOZNATE

Tu se postavlja pitanje - da li u takvim odnosima treba trajati i nadati se promneni ili priznati sebi da je vreme za odlazak?

Objavljeno: 11:35h

Narcizam je obrazac ličnosti. Neki narcisi su stalno tmurni i namrgođeni, neki su vrlo grandiozni i ekstravagantni. Neki su nezreli, površni i stalno izgledaju kao da su zarobljeni u srednjoj školi, dok neki mogu biti vrlo agresivni i opasni. Međutim, ono što ih povezuje jeste grandiozna slika o sebi koja mora biti očuvana po svaku cenu. I mnogi narcise imaju u svom bliskom okruženju. Kako živeti sa njima i ima li tu pomoći ili je iz bilo kakvog odnosa sa narcisom najbolje izaći, odgovarju psiholozi Tatjana Daničić i Leo Ivanišević u "Blic žena studiju" danas u 16:30 na Blic televiziji.

Narcis stalno traži da dobije validaciju od drugih ljudi, traži divljenje, juri za pažnjom, zauzima prostor, dominira razgovorima i vrlo se ljuti kad nije u centru pažnje ili kada dobije neku negativnu kritiku. Svi mi volimo kad nam neko udeli kompliment, kada smo u centru pažnje, kada nam neko da na važnosti, kada neko učini nešto za nas. Ono što razlikuje narcisa od zrelih ličnosti jeste to što zrele ličnosti mogu da podnesu kritiku, opomenu, drugačiji stav i tuđe mišljenje. Psiholozi u razgovoru sa vositeljkomi autorkom emisije "Blic žena studio" otkrivaju kako izgleda život sa njima i kako da ih prepoznamo i sebe zaštitimo.

Život sa narcisom je težak

- Život sa narcisom je poprilično težak i to ne samo zbog taštine i sujete, već to vuče mnogo drugih stvari kao što su manipulacija, apsolutna nesposobnost da se preuzme odgovornost, večito prebacivanje krivice na druge ljude, stalno projektovanje sopstvenih mana na druge i optuživanje drugih da su sebični, narcisoidni i slično - ističe psiholog Leo Ivanišević.

dete
foto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Tu se postavlja pitanje - da li u takvim odnosima treba trajati i nadati se promneni ili priznati sebi da je vreme za odlazak?

- Ako treba da se da savet da li ostati ili otići, ako možete da odete - idite. Ukoliko imate vaše legitimne razloge da ostanete - deca, imovina - moraćete stvarno da se opremite veštinama i moraćete dobro da poradite na sebi zato što taj odnos nikada neće biti lep, topao, odnos kom ste se nadali. U najboljem slučaju može da bude distanciran, relativno kulturan odnos u kome se ne maltretirate previše - navodi Ivanišević.

Tatjana Daničić dodaje da je život sa narcisom svakodnevno iscrpljivanje i svakodnevni haos. Narcis je spreman sve da uradi da održi grandioznu sliku o sebi i da sve ljude potčini i da ih stavi u uloge koje mu omogućuju da tu grandioznu ulogu o sebi zadrži.

- Dve stvari koje mogu da vam pomognu da ostanete pored narcisa u bilo kojoj situaciji su realastična očekivanja i vrlo jasne postavljene granice koje ćete bez krivice postavljati. Mi imamo tu tendenciju da se nad nečijim neprikladnim ponašanjem svaki put iznenađujemo kao da je prvi put. Nemojte se iznenađivati. Neće se promeniti. Nemojte se libiti da postavite granice. Narcis neće uživati u tome što ste mu postavili granice. Reći će vam da ste sebični i najgori na svetu. Vi ako želite da zadržite svoj integritet, jako je važno da čvrsto stojite pri tome što je vama važno u datom trenutku. Niste sebični zato što želite da se zaštitite - dodaje psiholog Leo Ivanišević.

Tatjana Daničić smatra da, ipak, određenu dozu narcizma treba da zadrži u odraslom dobu.

- Sve iz razloga da bismi mogli da se odbranimo od drugih ljudi, da se zaštitimo i da insistiramo na zadovoljavanju sopstvenih potreba. Međutim, razlika koja postoji između normalne doze narcizma i patološke doze narcizma, odnosno strukture koja jeste patološka, prilično je velika - smatra Daničićeva.

Ako je narcis kolega, sagovornici Jelene Isaković navode da je tu situacija mnogo lakša.

- Tu je jako važno postaviti dobre granice, pisano dokumentovati svu komunikaciju, uvek održavati sastanke sa nekim svedokom i voditi računa da sve bude po propisima i crno na belo zato što će doći trenutak kada će vam trebati dokazi.

Žene su često narcisi

Među ženama je veliki broj narcisa. Ono što njih karakteriše jeste da su to su žene koje će uvek zahtevati da im govorite kako su lepe, poželjne, privlačne.

- One će po pravilu tražiti muškarca koji je materijalno dobro situiran. Materijalnim stvarima pokušavaju da nadomeste onu prazninu koju imaju u sebi. Često su vrlo promiskuitetne jer pribavljaju potvrde za sebe da su važne, uvažene i na taj način pothranjuju tu grandioznu sliku o sebi.

Detetu koje za roditelje ima narcisa je jako teško jer ono njima služi samo da bi zadovoljavalo njihove potrebe.

Beba, Majka
foto: Profimedia

- Narcistična majka može imati ideju da treba da ima dete samo da bi postala društveno prihvatljiva kao majka. Ako kaže da neće da ima dete, može se pitati šta će drugi reći o njoj. Majka po pravilu nije spremna da se u to dete ulaže, uglavnom pronalazi nekoga ko će se tim detetom baviti, a ona će ga koristiti da ga provoza po gradu kolicima, da se slika sa njim, a da ga onda stvarno prepusti osobi koja će stvarno voditi brigu o njemu - ističe Tatjan Daničić.

Narcistična ličnost se formira u detinjstvu

I upravo u detinjstvu može da se formira narcistička struktura ličnosti. Može postojati mala genetska osnova i neki nezgodan temperament u početku, ali ono što je tipično je kombinacija onoga što bi smo nazvali razmazivanja i zapostavljanja deteta.

- Dete sa jedne strane nema zadovoljene osnovne emotivne potrebe - toplinu, povezanost sa svojim roditeljima, ali ima nagrade, ima aplauze, ima visoke zahteve i uglavnom se zadovoljava na materijalistički način. Tako dete uči da uopšte nije važno kakve odnose imamo sa drugima, već kakvu sliku plasiramo. Dete, u stvari, ne uspeva da formira samostalan, stabilan i nezavistan osećaj sebe i svoje vrednosti i zbog toga će mu do kraja života trebati drugi koji će da mu se dive ili da ga služe da bi ono moglo da se oseća kao da vredi - objašnjava Leo Ivanišević na kraju.

Šta je lajfstajl medicina i iskustvo studiranja na Harvardu

Nakon što se 'pozabavimo' narcisima, Maja Babić, gošća u segmentu "U srcu žene", objašnjava šta je to lajfstajl medicina, kakvo je njeno iskustvo studiranja na Harvardu, rada na prestižnoj Mejo klinici i kako je odlučila da u jednom trenutku napravi zaokret u životu i ode sa visoke pozocije u velikoj kompaniji automobilske industrije i posveti se onome što ju je oduvek ineresovalo - ishrani i zdravom životu iz jednog drugačijeg ugla.

U modnom žiriju model i manekenka Anđelka Tomašević i pevačica Kat Dosa, koju je publika upoznala na takmičenju "Pesma za Evroviziju" ocenjuju scensku garderobu.

Menjamo stil još jedne naše gledateljke, dok Mama Buba sprema lazanje.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Blic žena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.