EVO ŠTA TAČNO ZNAČI KADA VAM NEKO POKLONI KARANFIL OVE BOJE: Najčešći je za 8. mart, a SIMBOL će vas šokirati
Karanfili, Foto: Printscreen YouTube/Luxi de Luxi

morate znati

EVO ŠTA TAČNO ZNAČI KADA VAM NEKO POKLONI KARANFIL OVE BOJE: Najčešći je za 8. mart, a SIMBOL će vas šokirati

Cvet karanfil potiče sa Mediterana gde se za njega znalo još pre 2000 godina

Objavljeno:

Bio je to Božji cvet. U Staroj Grčkoj su se od karanfila pleli venci, a u našim krajevima postepeno se širio i koristio u različitim obredima i ritualima.

- Na našem podneblju karanfil se pojavljuje tokom godine više puta. Na za Božić se ukrašava karanfilom svuda gde se ide po onu nenačetu vodu. Najčešće je to ona prva voda u zoru koja se uzima, i najčešće je to bunar u dvorištu ili već neki izvor kuda se odlazi - kaže Vesna Marjanović, etnolog.

- Ono što mi sad znamo i što je došlo do najnovijeg doba i novih generacija, to je da je karanfil povezan sa osmim martom. Tu već možemo da nađemo sponu sa Majčinim danom, ali kroz istoriju, bar se pominje da su negde polovinom 19. veka 1857. godine, u protestu žene iz tkačke industrije, da su one nosile crveni karanfil - objašnjava etnolog Vesna Marjanović.

Beli karanfil označava čistu ljubav i sreću, a svetlo crveni divljenje, tamno crveni je simbol ljubavi i naklonosti, ružičasti znak za hladnosti, a ljubičasti upornosti.

- U narodnoj medicini, baš cvet karanfila je kuvan i kao napitak se pio protiv velikog kašlja. Takođe, dete kad se rodi, pored bosiljka i svete vode koja se stavljala za prvo kupanje u kadicu, stavljao se i crveni karanfil, da se utiče na zdravlje - objašnjava etnolog Marjanović za RTS.

Karanfil ne zahteva svakodnevnog negovanja da ga gajite u bašti, a ukoliko je u saksiji nemojte ga preterano zalivati, jer listovi mogu da požute.

BONUS VIDEO

01:36

SVE O SIMBOLU PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Natalijina ramonda je biljka vaskrsnica

(Espreso/zenablic/Sofija Vulićević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.