OVO SU PRVI SIMPTOMI KRONOVE BOLESTI NA KOJE ŽENE MORAJU DA OBRATE PAŽNJU: Mnogi misle da su BEZAZLENI, a nisu
Ilustracija, Foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati!

OVO SU PRVI SIMPTOMI KRONOVE BOLESTI NA KOJE ŽENE MORAJU DA OBRATE PAŽNJU: Mnogi misle da su BEZAZLENI, a nisu

Iako i žene i muškarci imaju podjednaku verovatnoću da razviju Kronovu bolest, ženski pol suočava se sa 8 teškoća sa kojima snažniji pol nema problema

Objavljeno: 15:46h

Kronova bolest može na jedinstven način da utiče na žene iako i one i muškarci imaju podjednaku verovatnoću da razviju inflamatornu bolest creva (IBD). Međutim, žene koje obole od Kronove bolesti imaju drugačije probleme u odnosu na muškarce. One se susreću sa brojnim tegobama koje ne pogađaju muškarce – od problema sa slikom tela/siluetom do menstrualnih problema.

Kronova bolest drugačije deluje na žene nego na muškarce

Kronova bolest kod žena ostavlja znatno drugačije posledice nego kod muškaraca. Za žene, na primer, simptomi Kronove bolesti mogu da budu bol tokom seksualnog odnosa, problem sa plodnošću, izostanak menstruacije… a lekari podsećaju da ovih nekoliko činjenica žene treba da budu svesne:

1. Kronova bolest kod žena menja se zajedno sa nivoom hormona

Pokazalo se da porast i pad nivoa hormona utiče na simptome Kronove bolesti. Na primer, žene sa Kronovom bolešću mogu da osete veće pokretanje creva i grčeva u vreme menstruacije.

2. Kronova bolest ima veze sa izostankom menstruacije

Kronova bolest može da se pogorša pre menstrualnog ciklusa i tokom menstrualnog perioda, ali izostanak menstruacije – stanje koje se zove amenoreja – takođe može da ima veze sa bolešću. lekari navode da ovo može da se dogodi zbog lekova protiv Kronove bolesti, gubitka težine, hormonalnih promena ili problema sa apsorpcijom hranljivih materija. Izostanak menstruacije nije neuobičajen kod žena sa aktivnom Kronovom bolešću, ali i mlade devojke takođe mogu da budu pogođene. Prema pregledu objavljenom u januaru 2022. u časopisu Digestive and Liver Disease upala koja ime veze sa inflamatornom bolešću creva može da ometa proizvodnju polnih hormona, što može da odloži pubertet.

Creva
foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

3. Problemi sa fizičkim izgledom češći su kod žena sa Kronovom bolešću

Žene sa Kronovom bolešću češće su nezadovoljne svojim telom nego oboleli muškarci, navodi se u istraživanju objavljenom u BMJ Open Gastroenterology 2019. godine. Precizan razlog nije naveden, ali na osnovu analiza digestivnih i bolesti jetre pokazuje da hirurški ožiljci, stome i fluktuacije težine mogu da utiču na sliku tela žena.

4. Kronova bolest može da utiče na seksualni život žene

Kronova bolest kod žena može da utiče na vaginalno područje. Pored toga što ritual u kupatilu čini izazovnijim, ovo oboljenje creva može da iskomplikuje i život u spavaćoj sobi. Konkretno, Kronova bolest može da izazove oticanje u predelu genitalija kod žena. Razvoj fistula – neželjenih prolaza između dva organa – takođe može da utiče na seks i to posebno važi za rektovaginalne fistule. Neke žene sa Kronovom bolešću, na primer, razvijaju strah od snošaja zbog bola, druge izbegavati seks zbog straha da će stolica početi da curi, a treće u potpunosti izbegavaju zabavljanje ili intimni život jer im je neprijatno zbog simptoma kao što su gasovi ili česti odlasci u kupatilo. Ali, o svemu tome treba razgovarati sa lekarom koji podsećaju da je moguće imati romantičnu vezu i zdrav seksualni život sa Kronovom bolešću.

5. Plodnost može da bude problem za žene sa Kronovom bolešću

Ako je žena u remisiji od Kronove bolesti, kada pokušava da zatrudni, verovatno će moći da zatrudnite i ima nekomplikovanu trudnoću i zdrav porođaj, ističu stručnjaci. Međutim, ako je Kronova bolest aktivna, žena će možda teže moći da zatrudni i iznese zdravu trudnoću. Neki lekovi za Kronovu bolest nisu bezbedni za bebu u razvoju, zato je važno razgovarati sa svojim lekarom pre pokušaja začeća. Neplodnost može da bude uzrokovana i drugim problemima koji se javljaju usled Kronove bolesti, navodi se u studiji objavljenoj 2021. koja je anketirala 533 pacijenta, od kojih su 90 odsto bile žene sa Kronovom bolešću. Otkriveno je da polovina njih nije imala decu, zbog nekih razloga, kao što su narušen imidž tela ili seksualna disfunkcija. Pored toga, studija o uticaju Kronove bolesti na žene naglasila je da je endometrioza, koja može da izazove neplodnost, češća kod žena sa IBD.

6. Kronova bolest može da utiče na trudnoću

Samo postojanje Kronove bolesti, čak i ako je u remisiji, povećava pojavu problema u vezi trudnoće ćom, kao što je pobačaj. Grebeno-intestinalni trakt i reproduktivni trakt su najbliži susedi, objašnjavaju lekari, što znači da ono što se dešava u jednom može da utiče na drugi. Analizom je utvrđeno da žene koje započnu trudnoću sa aktivnom bolešću imaju veću incidencu novorođenčadi sa malom porođajnom težinom. Ali, za neke žene, Kronova bolest zapravo postaje bolja kao rezultat normalnih promena u imunološkom sistemu uzrokovanih trudnoćom.

7. Kronova bolest može da ima veze sa rizikom od raka grlića materice

Žene sa Kronovom bolešću imaju veću verovatnoću da razviju prekancerozne promene u ćelijama sluznice grlića materice (cervikalna displazija), što je poznati faktor rizika za rak grlića materice, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology. Druga studija, objavljena 2020. godine, otkrila je da uzimanje imunosupresivnih lekova za IBD može da učini ženu podložnijom zarazi humanim papiloma virusom, koji mogu da dovedu do raka grlića materice, zbog potisnutog imunološkog sistema. Zbog toga je važno redovno raditi Papa testove.

8. Žene koje imaju Kronovu bolest mogu da budu izložene većem riziku od anemije

Anemija usled gubitka krvi je stanje koje karakteriše nizak nivo gvožđa u krvi. Kod žena sa Kronovom bolešću, gubitak krvi tokom menstrualnog ciklusa smanjuje zalihe gvožđa, kao i svako gastrointestinalno krvarenje, koje je posledica bolesti. Štaviše, dugotrajna crevna upala od Kronove bolesti može da oteža apsorpciju gvožđa.

Bonus video:

46:43

REDAKCIJA 08.03.2024. 3. DEO

(Espreso/Eklinika/I.V./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.