DOKTORKA OTKRILA KOJE SUPLEMENTE UZIMA ZA DUGOVEČAN ŽIVOT: Čuvaju MIŠIĆE i KOSTI i smanjuju rizik od BOLESTI
Vitamini, Foto: Profimedia

pažnja

DOKTORKA OTKRILA KOJE SUPLEMENTE UZIMA ZA DUGOVEČAN ŽIVOT: Čuvaju MIŠIĆE i KOSTI i smanjuju rizik od BOLESTI

Dr Florens Komit otkrila je koje dodatke je uključila u svakodnevnu ishranu da bi produžila životni vek

Objavljeno: 19:26h

Dugovečnost je tema kojom se stručnjaci decenijama bave, a kao razloge koje pripisuju dugovečnosti navode ishranu, životni sti i, naravno, genetiku. Oni ističu da je hranljive materije najbolje unositi direktno iz namirnica koje jedemo, jer nisu sigurni da li uzimanje suplemenata u slučaju nedostatka zaista pomaže zdravlju. Ipak, mnogi ljudi koji teže dugovečnosti okreću se suplementaciji u nadi da će ona dati pozitivne efekte.

I doktori priznaju da uzimaju suplemente poput vitamina D ili magnezijuma u želji da produže svoj vek. Endokrinolog dr Florens Komit otkrila je za "Biznis insajder" koje suplemente i dodatke ishrani uzima svaki dan kako bi živela što duže.

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže telu da apsorbuje kalcijum koji je vrlo bitan za održavanje jakih kostiju i smanjenje upala. Smanjeni nivo ovog vitamina u našem telu povezan je sa mnogim zdravstvenim problemima poput depresije i rizika od razvoja od raka. Komit je otkrila da mnogi njeni pacijenti dolaze upravo sa ovim problemom. Takođe je otkrila da ona uzima vitamin D zajedno sa hranom rastvorljivom u mastima poput lososa i jaja kako bi pomogla telu da ga apsorbuje.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Metilirani vitamini B

Svi vitamini B kompleksa imaju bitnu ulogu u metabolizmu. Manjak vitamina iz ove grupe može da dovede do anemije i nepravilnog rada srca, kao i do kognitivnog oštećenja i depresije. Doktorka objašnjava da ima gen zbog kojeg njeno telo ne metaboliše dobro vitamine iz B grupe, pa onda uzima metilirane vitamine koji se lakše apsorbuju.

DHEA

Dehidropeiandrosteron (DHEA) se uzima za libido i zdravlje kostiju. Telo prirodno proizvodi DHEA ,ali se količina ovog hormona s godinama smanjuje. Nizak nivo ovog hormona je povezan sa osteroporozom, srčanim oboljenjima, gubitkom pamćenja ili rakom dojke. Održavanje nivoa ovog hormona, prema stručnjacima, može imati efekat protiv starenja.

Međutim, DHEA ima i neželjene efekte, pa uključuje i snižavanje nivoa dobrog holesterola. Zbog toga je neophodno konsultovati se sa lekarom pre nego što odlučite da uvedete DHEA u dnevnu rutinu.

Proteinski prašak

Dr Komit daje prioritet proteinima u svojoj ishrani, jer su važni za održavanje mišića. Mišićna masa se vremenom smanjuje, a istraživanja to povezuju sa hroničnim stanjima poput dijabetesa tipa 2 i povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Doktorka objašnjava kako radi trening snage dva puta nedeljno i jede jedan gram proteina po kilogramu svoje težine da bi održala mišićnu masu. U obrocima su joj zastupljeni orašasti plodovi, sveži sir i jogurt, a proteinski prah dodaje svakog jutra doručku.

Crna čokolada

Zbog antioksidanata koje crna čokolada sadrži, doktorka je preporučuje i objašnjava da su antioksidanti povezani sa nižim nivoom holesterola i krvnog pritiska, kao i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Ona konzumira crnu čokoladu sa 70 do 90 odsto sadržaja kakaa, jer ima daleko manje šećera od mlečne i bele čokolade, a opet zadovoljava njene potrebe za slatkišima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.