OVA HRANA UNIŠTAVA VAŠE KRVNE SUDOVE, A SRBI JE TAMANE: Zapušava ih OČAS POSLA, za MOZAK JE POGUBNA
Suhomesnato, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

oprez

OVA HRANA UNIŠTAVA VAŠE KRVNE SUDOVE, A SRBI JE TAMANE: Zapušava ih OČAS POSLA, za MOZAK JE POGUBNA

Vreme je da smanjite unos suhomesnatih proizvoda

Objavljeno:

Iako je ovim proizvodima teško odoleti, nije dobro za naše zdravlje.

Svi već dobro znamo da naša ishrana utiče na apsolutno sve u našem organizmu. Od same telesne težine, rada mozga, pa i naše same lepote.

Kako postoje raznorazne namirnice koje su odlične za zdravlje, postoji i ogroman niz onih popularnih koje svakodnevno jedemo, a može nam predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem.

U ovom brzom svetu, prerađeno meso je često naš izbor, ali dijetolog i nutricionista Liza Endrjuz tvrdi da baš to jako šteti našem zdravlju.

Vreme je da smanjite unos suhomesnatih proizvoda

Kobasice, Viršle, Fabrika, Posao, Meso
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Salame

- Salama je još jedno prerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina", upozorava dijetolog. Ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema - rekla je Liza.

- Studija provedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti - dodala je.

Kobasice

Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Dijetolog ističe njihovu dvostruku pretnju: visokim udelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo alarmantno otkriće služi kao podsetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim omiljenim vrstama mesa.

Viršle

- Viršle se obično rade od delova životinja koji bi se inače bacili. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla roze boja - rekla je Liza za "She finds". Ovi nitrati poznati su po velikoj količini natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, poput povišenog krvnog pritiska i većeg rizika od srčanih bolesti.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/ Republika/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.