PLETENICE SA DŽEMOM NIKO NE ODBIJA: Testo će vam biti mekano samo ako u njega dodate ovaj SASTOJAK (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Bakina kuhinja

recept

PLETENICE SA DŽEMOM NIKO NE ODBIJA: Testo će vam biti mekano samo ako u njega dodate ovaj SASTOJAK (RECEPT)

Da biste napravili ukusne i mekane kifle bitno je da dobro umesite testo. Kifle možete da pravite u slanoj ili slatkoj varijanti, to zavisi od vašeg ukusa.

Objavljeno:

Ono što je bitno da testo ne mesite previše, da pravilno dodate sastojke, kao i da puste da odstoje koliko treba. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za pletenica kifle punjene džemom koje možete da služite i kada su proslave koliko lepo izgledaju.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 65 g putera
  • 1 jaje
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 500-520 g brašna
  • 250 g gustog džema
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika vode

    Recept za pletenica kifle punjene džemom:

Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera, kvasac i 4 kašike brašna. Sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 15 minuta. Zatim u aktivirani kvasac dodajte preostali šećer, jaje, vanilin šećer, istopljen puter (sobne temperature) i so. Sve dobro sjedinite, pa dodajte preostalo brašno i umesite testo. Nauljite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe još 40 minuta. Premesite testo, ponovo pokrijte i ostavite još pola sata.

Korak 2

Oblikujte testo

Nakon tog vremena, ponovo kratko premesite testo, pa podelite na 10 jednakih delova. Oblikujte loptice i pokrijte ih krpom ili čistom kesom. Razvucite jednu lopticu, pa sipajte kašičicu džema. Preklopite džem testom, a preostalo isecite na trake. Uzmite dve trake i uvrtite ih, pa jednu podvucite ispod, a drugoj dodajte treću traku i ponovite postupak. Tako radite dok ne dođete do poslednje, pa i nju podvucite. Napravite oblik polumeseca. Na isti način sve napravite i preostale kiflice.

Korak 3

Pecite kiflice

Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kesom ili krpom i ostavite da odstoje još nekih 15 minuta. Premažite žumancetom koje ste umutili sa toplom vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

Bonus video:

20:11

VEČERNJI DNEVNIK 06.3.2024.

(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.