OVAKO SE NAJBOLJE ČISTI RĐA SA FRIŽIDERA: Čim je vidite odmah REAGUJTE, to ne sme da dođe u kontakt sa HRANOM
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/aurikatariina

savet

OVAKO SE NAJBOLJE ČISTI RĐA SA FRIŽIDERA: Čim je vidite odmah REAGUJTE, to ne sme da dođe u kontakt sa HRANOM

Rđa na spoljašnjoj strani belog frižidera nije samo trn na oku, to je znak propadanja koji, ako se ne reši, može značajno da skrati životni vek vašeg uređaja.

Objavljeno: 17:27h

Međutim, nema razloga za brigu, jer postoji način da se to ukloni, piše House Digest.

Pouzdan metod za uklanjanje rđe uključuje jednostavan pristup na tri nivoa, a biće vam potrebni: soda bikarbona, alkoholno sirće i komercijalno sredstvo za uklanjanje rđe.

Formiranje rđe na belom frižideru je prvenstveno posledica oksidacije, hemijske reakcije koja uključuje gvožđe, kiseonik i vlagu. Ovaj problem je često rezultat prirodnog procesa starenja uređaja, ali može se pojaviti i ako je frižider u početku bio neadekvatno premazan.

Problem se može dodatno pogoršati ogrebotinama ili udubljenjima na spoljašnjoj strani frižidera, koji probijaju zaštitni sloj, omogućavajući vlazi da uđe i reaguje sa metalom ispod. Nakon upotrebe čelične vune za čišćenje, male čestice čelika mogu ostati na površini frižidera, što dovodi do stvaranja rđe. Kada ove čestice ostanu na površini, stvaraju idealne uslove za razvoj rđe.

Da biste uklonili rđu sa belog frižidera, pripremite toplu vodu, meku krpu ili sunđer, sodu bikarbonu, alkoholno sirće, četku sa mekim vlaknima ili neabrazivnu krpu za ribanje. Obavezno nosite zaštitne rukavice i, ako je potrebno, zaštitne naočare da zaštitite kožu i oči od mogućih iritacija.

Frižider
foto: LJSphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Rđa se uklanja pastom od sode bikarbone i tople vode

Zatim isprobajte pristup prvog nivoa, koji je najbolji za većinu frižidera. Počnite tako što ćete napraviti pastu od sode bikarbone i tople vode i obilno je naneti na mesta rđe. Ostavite da odstoji oko sat vremena. Nakon isteka vremena, uzmite četku sa mekim vlaknima ili neabrazivni sunđer i nežno četkajte područje dok se rđa potpuno ne ukloni.

Ako to ne uspe, pređite na sledeći nivo i koristite krpu natopljenu belim sirćetom. Omotajte ga oko pogođenog područja i ostavite preko noći da olabavi rđu. Završite nežnim trljanjem kružnim pokretima dok se rđa ne ukloni. Nakon što je ribanje završeno, isperite područje vodom i dobro ga osušite čistom krpom.

Ako otkrijete bilo kakve ogrebotine ili izložena područja tokom ovog procesa, nanesite malu količinu boje za farbanje uređaja. Ako prvi i drugi nivo nisu bili efikasni, razmislite o korišćenju komercijalnog sredstva za uklanjanje rđe koje možete kupiti u prodavnici. Pažljivo pratite uputstva na proizvodu da biste izbegli oštećenje frižidera i uvek ga prvo testirajte na neupadljivom mestu.

Sprečavanje stvaranja rđe na vašem frižideru je od suštinskog značaja za održavanje njegovog izgleda i funkcionalnosti. Da bi se to postiglo, neophodno je usvojiti posebne mere kao što je upravljanje nivoima vlažnosti, posebno u područjima sa visokom vlažnošću.

Korišćenje odvlaživača može značajno smanjiti rizik od oksidacije, što dovodi do stvaranja rđe. Pored toga, veoma je važno redovno servisiranje frižidera. Brzo rešavanje ovih problema može sprečiti prodiranje vlage u površinu i izazivanje rđe. Pored toga, nikada nemojte čistiti frižider proizvodima koji sadrže izbeljivač, alkohol, amonijak ili hloride. Čak i sredstva za dezinfekciju mogu oštetiti frižider.

Bonus video:

00:17

Keba trenira i peva

(Espreso/Krstarica/A.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.