OVU ŽITARICU MNOGI SMATRAJU "SIROTINJSKOM", A OD NJE NEMA ZDRAVIJE: Nemojte je ZAPOSTAVLJAJTI, ona je SRCE ŽIVOTA
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

morate znati

OVU ŽITARICU MNOGI SMATRAJU "SIROTINJSKOM", A OD NJE NEMA ZDRAVIJE: Nemojte je ZAPOSTAVLJAJTI, ona je SRCE ŽIVOTA

Još jedna u nizu zapostavljenih namirnica koja se zbog svojih svojstava može nazvati super hranom

Objavljeno:

Bespotrebna težnja da se odreknemo jela koja važe za „sirotinjska„, a prisvojimo neke modernije namirnice, dovela je do toga da prestanemo da jedemo proso. To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegde malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre konzumiranja.

Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Pšenica, Žitarice, Polje, Priroda, Sunce
foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Ova žitarica u sebi sadrži karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare.

Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega ali i za pojavu kamena ili peska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija ima pozitivno dejstvo i pospešuje izbacivanje mokraće.

Rađena su razna istraživanja u vezi ishrane, i dokazano je da oni koji konzumiraju proso, u većini slučajeva nemaju simptome astme niti bilo kakvih naznaka u vezi nje.

Bonus video:

01:22

Boban Rajović peva pesmu posvećenu pokojnoj mami

(Espreso/Krstarica/M.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.