CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE DOMAĆU KAFU, A DA TO I NE ZNATE: Samo ovako je najispravnije da bi ispala prava TURSKA
Šoljice sa kafom, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

ovo morate znati

CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE DOMAĆU KAFU, A DA TO I NE ZNATE: Samo ovako je najispravnije da bi ispala prava TURSKA

Zato vas podsećamo kako se pravilno kuva kraljica svih kafa

Objavljeno:

Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe služi domaća (turska) kafa i uglavnom je pijemo kod kuće, možda tokom procesa kuvanja pravimo neke greške kojima joj uništavamo ukus.

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

kAFA
foto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

bonus video

00:43

Gde je to salata besplatna a kafa samo 9 din?

(Espreso/zenablic/Selena Ribić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.