ovo morate da probate
NAJLEPŠI UPLAKANI TURSKI KOLAČ: Poslastica koja uspeva svaki put - jeftini sastojci za svačiji novčanik
Najlepši uplakani turski kolač je poslastica koja uspeva svaki put, a sprema se od jeftinih sastojaka
Turci su poznati po ukusnim specijalitetima i svi koju odu u njihovu zemlju se uvek oduševe kada probaju ukusna jela.
Jedna od njihov najpoznatijih jeste alva torta koja i mirisom i ukusom ostavlja bez reči svakoga.
Jednostavna, neodoljiva, a idealna za sve prilike.
Ispred vas je sada jedan neobičan slatkiš - uplakani turski kolač koji ćete praviti svake nedelje jer nešto tako do sada niste imali prilike da probate.
Svi sastojci sa receptom su tu:
Za čokoladni biskvit treba:
¼ kašičice soli
3 jajeta
1 kesica praška za pecivo
170 g šećera
200 g brašna
250 ml mleka
30 g kakaoa
2 kašike instant-kafe
1 kašičica ekstrakta vanile
130 ml ulja
Za preliv:
1 kašičica instant-kafe
300 ml mleka
1 kašika šećera
15 g kakao praha
Za šlag treba:
3 kašike šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
Za čokoladni ganaš:
150 g crne čokolade
280 ml slatke pavlake
Ovo je njihova priprema:
Dobro umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile. Potom postepeno dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano s kakaoom, praškom za pecivo i solju. Sve dobro umutite, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.
Zatim prokuvajte mleko s kakaoom, šećerom i kafom uz neprestano mešanje, pa time prelijte pečen biskvit, koji ste prethodno izbockali viljuškom. Tresnite pleh da se ravnomerno rasporedi.
U jednoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dobijenim šlagom premažite biskvit.
Za ganaš, istopite izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte kolač.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!