ORIGINALNI RECEPT ZA PRAVE ITALIJANSKE MAKARONE SA SIROM: Uživajte u savršenom ukusu MEDITERANA - nema boljeg jela
Foto: Printscreen/youtube/ Reci Peci

uuuh, kakav ukus!

ORIGINALNI RECEPT ZA PRAVE ITALIJANSKE MAKARONE SA SIROM: Uživajte u savršenom ukusu MEDITERANA - nema boljeg jela

Makarone su neizostavne u italijanskoj kuhinji i mogu se praviti na raznovrsne načine

Objavljeno:

Italijani najviše vole one sa maslinovim uljem. Međutim, u Srbiji se visoko na lestici kotiraju one pravljene sa sirom. Jednostavne su za pripremu, sočne i kremaste te ih vole kako odrasli, tako i deca.

Ukoliko vas ovi osunčani dani mame na putovanja, donesite duh Italije i u svoj dom pripremajući omiljeno jelo koje potiče upravi iz ove mediteranske države. Evo kako da pripremite makarone sa sirom po originalnom receptu.

Sastojci:

400g makarona

2 šolje rendanog sira (možete koristiti čedar, gaudu ili neki drugi tvrdi sir po želji)

2 šolje mleka

2 kašike putera

2 kašike brašna

So, biber, i po želji malo muskatnog oraščića

Prezle (opciono)

Priprema:

U većoj šerpi prokuvajte vodu, dodajte malo soli, pa ubacite makarone i kuvajte ih prema uputstvu sa pakovanja dok ne omekšaju. Nakon toga, ocedite ih i ostavite sa strane.

U drugoj, većoj šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje kako biste izbegli grudvice. Kuvajte dok sos ne postane gušći, a zatim dodajte rendani sir. Nastavite mešanje dok se sir potpuno ne istopi i sos postane kremast. Začinite sos solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu.

Uzmite vatrostalnu posudu i premažite je puterom, a zatim dodajte kuvane makarone i prelijte ih pripremljenim sirom. Po želji, posipajte preko svega malo prezli. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite jelo iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi pre služenja.

Ovaj jednostavan recept za makarone sa sirom je savršen za brzinsku večeru ili ručak, a sigurni smo da će biti omiljen među članovima porodice. Uživajte u pripremi!

bonus video

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.