IZVORNI NOVOPAZARSKI RECEPT ZA NAJUKUSNIJE MANTIJE: Ovako su ih spremale stare nane, caka je u MASNOĆI ZA JUFKE
Izvorni recept za mantije iz Novog Pazara, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

sjajno

IZVORNI NOVOPAZARSKI RECEPT ZA NAJUKUSNIJE MANTIJE: Ovako su ih spremale stare nane, caka je u MASNOĆI ZA JUFKE

Originalni recept za mantije iz Novog Pazara

Objavljeno:

Nema bolje i ukusnije stvari od mantija. Još ako se naprave po originalnom novopazarskom receptu... Vaši najmiliji će biti oduševljeni kada osete miris i ukus nekih starih vremena.

Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.

Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:

Za testo:

700 g brašna tip 405

1 supena kašika soli

2 supene kašike ulja

420 ml vode

Za fil:

700 g mlevene junetine

70 ml hladne vode

50 ml ulja

400 g seckanog crnog luka

1/2 supene kašike soli

biber po ukusu

Masnoća za jufke:

150 g putera

70 ml ulja

Priprema:

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta.

Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom.

Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte.

Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Bonus video:

03:29

Pogledajte kako se sprema Bajram

(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.